Лабораторията в Плевен започва да прави изследвания за коронавирус от днес, съобщи Нова телеввизия. Тя ще обслужва Централна Северна България.

Инвестицията е на Медицинския университет, който предоставя лабораторията за нуждите на Оперативният щаб, както и на дарители.

Лабораторията е направена по всички съвременни изисквания.

"Първите положителни проби ще бъдат изпратени за верификация в Националната референтна лаборатория. По този начин ние ще бъдем акредитирани", поясни професор Мария Средкова.

Откриват лаборатория за изследване на коронавируса и в Плевен

Откриват лаборатория за изследване на коронавируса и в Плевен

Медицинският университет ще отдели собствени средства за целта

Лабораторията ще е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и Оперативният щаб. Екипите от вирусолози ще работят на две смени или общо -14 часа. Максималният брой за изследване е 60 проби на денонощие. При необходимост капацитетът на лабораторията може да достигне 140 проби.

"Теоретично ние можем да изследваме всички, които пожелаят, но на този етап ще помоля гражданите да се съобразят с факта, че приоритетни ще бъдат пробите, подавани от РЗИ и всички болнични заведения", заяви ректорът на университета Славчо Томов.

Инвестицията в апаратурата, строителни дейности и 100 теста, за да започне дейността на лабораторията, е в размер на 320 000 лева.

Община Бургас иска своя лаборатория за изследване на коронавирус

Община Бургас иска своя лаборатория за изследване на коронавирус

За постигане на по-голяма оперативност и бърза информация за новите проби