Лаборатория за изследване на коронавируса ще бъде открита и в Медицинския университет в Плевен. Това съобщи БНР по информация на главния здравен инспектор Ангел Кунчев. Днес той беше на посещение в града, за да участва в заседанието на Оперативния щаб.

Нашият призив е всеки, който може, да открива лаборатория, защото очевидно, че следващите няколко седмици търсенето на диагностика ще бъде много по-голяма, заяви той.

Кунчев обясни, че няма проблем в лечебните заведения да се работи и с бързи тестове, защото те са бързи и евтини. Само на базата на тях обаче не можело да се приеме, че един случай е позитивен. Ако той излезе положителен, трябва да бъде потвърден.

Община Бургас иска своя лаборатория за изследване на коронавирус

Община Бургас иска своя лаборатория за изследване на коронавирус

За постигане на по-голяма оперативност и бърза информация за новите проби

Бързи тестове ще бъдат използвани в Университетската болница "Д-р Георги Странски". Медицинският университет ще отдели собствени средства за апаратура за изследване на геном на вируси, лабораторията ще се ползва и за изследване на коронавируса.

Ректорът проф. Славчо Томов увери, че ВУЗ-ът има готовност да инвестира собствени средства за закупуване на апаратура за диагностика на коронавирус.

Нова лаборатория изследва коронавирус у нас

Нова лаборатория изследва коронавирус у нас

Тя ще обслужва 7 области