25 недоносени бебета са спасени от трайни увреждания по проект на столичната АГ болница "Шейново", съобщиха от медицинското заведение. Това е станало след като децата са изписани от болницата, а за тях е имало последващи грижи в домашна среда.

Българските медици работят със свои германски партньори по този проект, но той може да не бъде продължен поради липса на пари, обезпокоени са лекарите.

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Родителите на недоносени бебета трябва да вярват в децата си

Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят изключително от информация какво се случва с децата им

Медиците предупредиха, че всички грижи, които изглеждат стандартни при новородените бебета, изискват големи усилия и внимание при недоносените. Старши акушерката в неонатологичното отделение и участник в проекта Диана Търнева обясни пред БНР, че посещенията са спрямо нуждата на детето.

3-годишна помощ за 50 недоносени бебета в София осигуряват от АГ "Шейново"

3-годишна помощ за 50 недоносени бебета в София осигуряват от АГ "Шейново"

Понякога е много труден първият контакт с родителите

"Най-чести са в първия месец, обикновено до два-три пъти на седмица, след което започват един път седмично. Даваме съвети, консултации, препоръки на майката относно грижите за детето, с къпане, основни тоалети, хранения, масаж, гимнастика - каквото е необходимо".

Започва търсене на средства, за да продължи акушерската грижа за недоносените бебета в домашна среда и след края на проекта, каза директорът на болницата доктор Румен Велев.

437 апарата за недоносени бебета получават болниците

437 апарата за недоносени бебета получават болниците

34 лечебни заведения в цялата страна получават закупеното

"Търсим, за съжаление, не се намират много лесно, но търсим непрекъснато".

Майката на малкия момченце, родено в началото на осмия месец с множество проблеми с благодарност призова медиците да запазят живота. "Ние сме пример за това, че животът продължи благодарение на това, че медицината е достатъчно напреднала. Ние ще си имаме коледно джудже благодарение на вас. Бъдете здрави", каза жената.