В името на децата фондация "Нашите недоносени деца" стартира нова кампания под надслов "Големите чудеса на малките герои". Тя е изцяло в подкрепа на недоносените деца в България, които са над 6000 годишно.
Целите на кампанията са набиране на дарения за необходима животоспасяваща апаратура, изграждане на семейни стаи за недоносени бебета и подпомагане на работата на семеен център за недоносени бебета "Малки чудеса", където родителите могат да получат нужната подкрепа, разбиране, но и терапия за децата си.

Сътворете чудо за малките герои

Сътворете чудо за малките герои

Стартира кампания в подкрепа на недоносените деца

Мария Константинова разговаря с Маргарита Габровска - логопед, специалист по ранна детска интервенция.

Работите като логопед в помощ на семейства с недоносени бебета. Какво трябва да знаят родителите при грижата за недоносените деца?
Важно е родителите да знаят, че децата се развиват изключително динамично през първите години от живота си, точно тогава имат и най-голям шанс да преодолеят най-бързо и с възможно по-малко или никакви последствия трудностите, пред които са изправени. В този смисъл, своевременното обръщане към специалист в случаите, когато имат притеснения относно развитието на детето си, е от голямо значение. Участието на родителите в терапията на децата също е много важно, тъй като те са тези, които прекарват с тях най-много време, познават ги най-добре, а общуването и партньорството между тях и терапевтите неминуемо оказва положителен ефект върху преодоляването на трудностите, които детето среща.

А от какво се нуждаят най-много семействата?
Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят изключително от информация какво се случва с децата им, често се нуждаят и от психологическа подкрепа, за да се справят по най-добрия начин със ситуацията. Изключително необходимо е и да им бъде осигурена възможност да посещават бебето си колкото се може по-често в неонатологичното отделение - да практикуват кенгуру-грижи с него, както и да участват в дейности, свързани с ежедневното му обгрижване, които са постижими за тях към момента и са съобразени със състоянието на бебето и преценката на медицинския екип. Ако трябва да обобщим, родителите на недоносени бебета имат нужда да бъдат със своите деца, така че да възстановят и укрепят преждевременно прекъснатата връзка помежду си.

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?
Не малка част от недоносените деца страдат от по-сериозни двигателни увреждания, като детска церебрална парализа. В този случай родителите се обръщат достатъчно рано към нас, което позволява своевременно стартиране на комплексна терапевтична работа - с рехабилитатор или ерготерапевт, логопед и други, подходящи за съответния случай, специалисти. В други случаи родителите се обръщат към нас на по-късен етап, обезпокоени от това, че наблюдават изоставане в някоя зона от развитието на децата си, например в езиково-говорното или двигателно развитие, развитието на умения за самостоятелност или поведенчески проблеми.

Кое е най-трудното при работата ви с майките на недоносените деца?
Не мисля, че бихме могли да си съставим обобщен образ на родителите на недоносени деца. Те са преди всичко родители и като всички останали родители имат своите индивидуални въпроси и притеснения, но в същото време най-често са били изложени на много по-висок стрес в началото на живота на децата им, за разлика от останалите родители. Това е предпоставка да бъдат и много по-тревожни за развитието на децата си, както и да имат първоначална необходимост от повече подкрепа за себе си във връзка с преодоляването на стреса от преждевременното раждане.

Каква помощ очаквате да получите за подпомагане на дейността на центъра?
Към момента, може би ни е най-необходима подкрепа за реализиране на социалната програма, която създадохме в Центъра. Тя е предназначена за семейства, които нямат финансовата възможност да обезпечат терапията на децата си. Благодарение на нея успяваме да поемем 50% от сумата за терапия в Центъра, което позволява работата с децата да се случва с необходимата честота и продължителност. Към момента социалната програма се реализира изцяло благодарение на дарителите ни.

Другата, много необходима подкрепа, е свързана с осигуряването на надграждащи обучения за специалистите на Центъра. Всички работещи в него притежават тясна експертиза в областта на ранното детско развитие и работата с недоносени деца и техните семейства, но с оглед на факта, че науката и практиката се развиват, актуализирането на знанията и терапевтичните подходи на екипа са от изключителна важност за качеството на работата ни.

Какъв съвет бихте дали на семействата с недоносени бебета?
Преди всичко, да вярват в децата си и да ги подкрепят по пътя на развитието им, но да не забравят да се грижат и за себе си. Често съветваме родителите да не ангажират цялото време на децата в специализирани занимания или посещения при терапевти, времето за отдих със семейството и времето за игра не рядко е подценявано, а неговото въздействие върху развитието на децата е не по-малко значимо от това на структурираните занимания.