Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими.

Именно към ранна грижа и подкрепа е насочена тазгодишната кампания на фондация "Нашите недоносени деца". Кампанията стартира с онлайн платформа www.donate.premature-bg.com и дарителска инициатива на DMS 17 777

Моника Златанова от фондацията обясни, че целите на кампанията тази година са набиране на средства за закупуване на животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения, изграждане на семейни стаи, които да позволяват на родителите да бъдат до децата си по време на лечението и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца "Малки чудеса".

Сътворете чудо за малките герои

Сътворете чудо за малките герои

Стартира кампания в подкрепа на недоносените деца

Основният акцент на кампанията е специално събитие под надслов "Вечер на чудесата", която ще се проведе на 14 ноември. В подкрепа на малките герои ще бъдат организирани и благотворителни базари на различни места.

По думите на Златанова от фондацията осъществяват тесни връзки с всички отделения в цялата страна и са наясно от какво има нужда всяко едно от тях когато даряват апаратура.

Началникът на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести - София Ралица Георгиева отбеляза най-често срещаните проблеми при недоносените деца и последствията за семействата. Сред тях са белодробни увреждания, неврологични увреждания, състояние на зрението, церебрална парализа и др.

Според нея най-големият проблем е недостигът на медицински сестри и акушерки, както и липсата на организация за патронажни сестри, които да подготвят семейството в грижите за детето.

"Най-важно е да се работи в насока за подобряване на контакта между родителите и детето още в самото отделение", категорична е Георгиева.

Тя допълни, че има сериозна необходимост от продължително лечение дори и след изписването на детето.

Маргарита Габровска от семеен център "Малки чудеса" заяви, че от изключително значение е създаването на общност и пространство за родителска подкрепа след изписване на детето от неонатологичното отделение.

"По-добрите резултати идват когато родителите се включват активно в грижата", каза в допълнение д-р Донка Узунова, завеждащ отделение към II -ра САГБАЛ "Шейново".

Според нея проблемът не е в това дали децата ще оцелеят, а как всъщност ще продължат да се развиват след лечението.

Йоана Згурова, специализант, УМБАЛ Пловдив, отбеляза необходимостта от кенгуру-грижата или т.нар. метод кожа до кожа.

Тя обясни, че благодарение на него майката може да поддържа температурата на детето, а от друга страна при нея стресът намалява и създават предпоставки за увеличаване на кърмата.

Згурова добави още, че бащите също могат да се включват в кенгуру-грижата.

"Трябва да има добри специалисти, съвременна апаратура и любов", изтъкна майка-доброволец на кампанията и подчерта, че си заслужава семействата да се борят, защото това са техните деца и те са идеални.

Сред посланиците на кампанията тази година са Маги Джанаварова, Ники Кънчев, Михаела Филева, Румяна Нейкова, Диляна Попова, Силвия Митева, Ирина Флорин, Ива Екимова и др.