Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси. Така служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев коментира в ефира на БНТ създалото се напрежение в "Пирогов" след протестите на родители в подкрепа на напусналия детски травматолог д-р Атанас Кацаров.

Семерджиев бе категоричен, че като принципал няма да се намесва в отношенията между проф. Балтов и д-р Кацаров и увери, че проблемът щял да бъде решен.

Шефът на „Пирогов” се срещна с подалия оставка д-р Кацаров

Шефът на „Пирогов” се срещна с подалия оставка д-р Кацаров

Уверил го е, че няма да закрива детската клиника

Здравният министър припомни дълговете, натрупани от старото ръководство на болницата в размер на 25 млн. лв., 14 млн. от които са просрочени и неразплатени.

"Нека не стоварваме вината върху този, който от вчера пое поста", коментира още здравният министър. Според него дълговете на болницата зависели от мениджмънта.

"Проф. Балтов е изключително добър специалист. Той е председател на Българската асоциация по ортопедия и травматология, тоест той има предистория и квалификации, които са безспорни, но, забележете, той получи своя мандат в понеделник и веднага му се стовари емоционална реакция, която той не заслужаваше", каза още той.

"Нещата, които се случват в момента като ремонти в "Пирогов", са планирани отдавна, те не са от вчера и надали може да бъде обвиняван проф. Балтов. Аз поддържам постоянна комуникация с него заради напрежението, което се появи", заяви д-р Семерджиев.

"Помолил съм го да бъде максимално бърз в тези ремонти и най-вече да поддържа диалог с д-р Кацаров. Аз не искам лекари да се противопоставят на лекари за ремонти. Това е нелепо. Лекарите са длъжни да работят за своите пациенти, а не за своите интереси", заяви здравният министър.

Д-р Семерджиев изрази удовлетвореност от факта, че проф. Балтов е поканил д-р Кацаров. "Това, което видяхме, са повече емоции, отколкото рацио", категоричен бе той.