Лекарите са огорчени от думите на служебния премиер Стефан Янев днес в парламента.

От Българския лекарски съюз поясняват, че са се засегнали от следното изказване: "Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва."

Те призовават премиера да не бърка армията с медицината и подчертават, че никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците.

По тази причина лекарите му препоръчват да се запознае с нея, преди да говори за жертвоготовност.

Стефан Янев: Средствата за бизнеса в мерки зависят от НС

Стефан Янев: Средствата за бизнеса в мерки зависят от НС

Новите мерки са щадящи

Подобно говорене не само е обидно, то е недопустимо, категорични са от БЛС и допълват, че нито един световен лидер не си е позволил подобно изказване.

По отношение на спрените пари за медиците на първа линия от Съюза са категорични, че всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговарят на истината. Те поясняват, че разговори по въпроса са били водени в продължение на два месеца по искане на финансово министерство и със здрания министър, и с НЗОК. На всички срещи от БЛС са настоявали да не се намаляват парите за лекарите на първа линия.

Заради днешното изказване в парламента Българският лекарски съюз настоява за незабавно извинение от страна на служебния премиер.

Българските медици не заслужават такова цинично отношение, категорични са от Съюза.