Мерките срещу разпространението на коронавирус, огласени днес от Министерство на здравеопазването, са щадящи. Определят се ограничения - за работа, събирания и определен тип бизнеси, които са затворени. Това отговори по време на блиц контрол в парламента служебният премиер Стефан Янев. Той смята, че мерките на открито остават либерални.

Опитваме се да намерим правилния баланс между мерките и грижата здравето на хората, съответно грижата към бизнеса и учениците.

Компенсациите за бизнеса остават според мерките 60/40 и 80/20. По думите му в бюджета няма средства за прилагане на мерките, затова е нужна актуализация на бюджета, която е в ръцете на НС.

Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче бе категорична, че сме в хуманитарна криза от коронавирус и четвърта вълна, мерките не съответстват на плана, предложен от МЗ, а министърът Стойчо Кацаров днес коментирал, че ги "прилага с нежелание, тъй като здравната криза е благодатна за политическа употреба".

Дариткова протестира срещу решенията, които минаха на здравна комисия за ратификацията на договори за продажба на ваксини към трети страни и даренията, които се случват без решение на парламента. Янев отговори, че даренията и продажбата на ваксини трябва задължително да минат през ратификация и са тристранни договори на ЕК, и производителя и държавата. "При това положение това е част от процедурата и МС е отправил тези решения и продажба към НС за ратификация, тъй като вариантът да не се получат ваксините води до репутационни щети на държавата", обясни премиерът.

Янев отсече: Няма да въвеждаме задължителна ваксинация

Янев отсече: Няма да въвеждаме задължителна ваксинация

Здравната система е готова да посрещне 4-та ковид вълна

Даниела Дариткова обаче смята, че начинът на гласуване в здравна комисия не е приемлив, тъй като трябва да се уважава фактът, че по Конституция България е с парламентарно управление.

Янев отговори, че няма направено дарение или продажба до момента преди да е свършена ратификацията. "Срокът изтече на 31 август, тези действия са напълно целесъобразни, най-големият проблем е с ваксината "Астра Зенека". Много хора се отказаха от нея, нейната употреба бе прекратена с решение на правителството", припомни още служебният премиер.

Министрите решиха да дарим ваксини на РС Македония и  препродажба с Норвегия

Министрите решиха да дарим ваксини на РС Македония и препродажба с Норвегия

Македонците поемат разходите по доставката си

Мая Манолова зададе въпрос на премиера относно идващата "криза три в едно" и ще има ли средства за пенсии.

Стефан Янев коментира, че след глобалната здравна криза миналата година - сега има последствия - горивата поскъпват с 65%. Няма как в отворена икономика кризите да не дават отражения на българския пазар, това се отразява и на цените на стоките за бита. Ефектът ще е 3% на годишна база. Заложените средства в бюджета на този етап са достатъчни за пенсии и други социални плащания, категоричен бе той.