Български лекарски съюз категорично възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Здравна комисия. Това се посочва в официална позиция на Съюза.

Те посочват, че съгласна Закона за здравното осигуряване средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера, като това би трябвалo да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация.

От БЛС заявяват, че всички подзаконови нормативни актове - Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и други, са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи.

Те са категорични, че е недопустимо допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени, да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК.

От Съюза определят като несъстоятелен мотивът за това решение, а именно динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими.

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Асен Василев аргументира искането им

"На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение", посочва се в становището.

Според БЛС от предвидената актуализация не става ясно дали са отделени средства за новата амбулаторна процедура за домашно лечение на COVID-19, която подготвя МЗ и в какъв размер са те. Освен това допълват, че до момента в БЛС не е постъпило предложение за нея, нито са направени разчети или зададени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща Здравната каса.

По тази причина БЛС пита с толкова много неизвестни кой ще гарантира справедливото им разходване и по какви критерии Надзорният съвет на НЗОК ще решава как да бъдат разпределени парите по съответните направления.

От Съюза заявяват, че несигурност има и по отношение на парите за първа линия по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка. Те посочват, че още с влизането й в сила до БЛС са били изпратени редица сигнали за неясни моменти в нея и проблеми при тълкуването й.

1000 лв. за лекарите - само ако доказано лекуват болни от коронавирус

1000 лв. за лекарите - само ако доказано лекуват болни от коронавирус

Причината - множество засечени нарушения

На 5 август от БЛС са поискали да бъде подписано съвместно указание между БЛС и Надзора на НЗОК, за да могат те бъдат изчистени. Месец по-късно обаче указание все още няма. Повече от месец БЛС очаква от НЗОК и Анекса за увеличението на цените на COVID пътеките, но и той липсва.

Българският лекарски съюз призовава депутатите да се съобразят с мнението на съсловието и да не приемат в този вид актуализацията на бюджета, която предвижда допълнителните 120-те млн. лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без яснота за какво ще бъдат разходвани.

Те настояват за ясно разпределяне на предвидените средства между ПИМП, СИМП, МДД, БП, лекарствени средства т.н. между първо и второ четене на Законопроекта за изменение на бюджета на НЗОК. В противен случай имало реална опасност постигнатият баланс между разходите за медицински дейности и лекарствени средства да бъде нарушен.

От БЛС настояват също да бъдат изчистени всички спорни моменти по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия и да бъдат гарантирани договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ.