Лекарите от карловската болница оттеглиха оставките си след среща с директора на болницата д-р Христо Пелев и пловдивския областен управител Дани Каназирева. Това съобщи БНР.

Припомняме, за днес трябваше да отвори врати спешен кабинет в болницата, но подадените оставки на 16 от работещите 20 лекари осуети възстановяването на този кабинет. Лекарите не са съгласни с разкриването на новия кабинет и за това поискаха масово да се оттеглят.

Очаква се до 10 дни ръководствата на болницата и на "Спешна помощ" да изготвят споразумение, за да се обезпечи графикът на дежурствата в новия кабинет. 

Масови оставки в болницата в Карлово заради новия спешен кабинет

Масови оставки в болницата в Карлово заради новия спешен кабинет

Предизвестия за напускане са подали 16 от 20-те лекари

"Нали трябва да го обслужваме ние този лекарски кабинет. Мислите ли, че можем да покриваме 24 часа - едновременно болницата и след това пациентите, които лежат в отделенията и да тичаме нон стоп там", коментира д-р Дориана Маринова, педиатър в болницата, която оглавява лекарската колегия в Карлово.

Тя обясни, че заедно с колегите са решили да оттеглят оставките в името на предстоящото споразумение и очакване да се уредят спорните въпроси. До този момент нито един пациент не е бил оставен в "Спешна помощ" без консултация от лекар, който е в отделенията. 

"Ние сме работили, но този кабинет, честно казано, нямаме сили да го поемем и него. Не можем да обслужваме едновременно отделенията, Covid - кабинета и още един допълнителен", категорична е д-р Маринова. 

Медиците от Карлово отказват да оттеглят оставките си

Медиците от Карлово отказват да оттеглят оставките си

Те не са приели предложенията на управителя на болницата

В същото време очакването на областния управител Дани Каназирева е новият-стар спешен кабинет да гарантира обслужването на пациентите от целия регион.

Решението за създаване на кабинета е взето от Областния медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани, както и на Спешна помощ. Има оплаквания от пациенти, че при спешна нужда те трябва да търсят лекари-специалисти . Линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да насочат транспортирания болен.

"Съществуването на такъв кабинет е законово регламентирано, затова и настоях да заработи такъв и срещнах разбиране при водените разговори с управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов", заяви Каназирева.

Тя изтъкна, че възстановяването на приемния кабинет е съгласно член 19 от Закона за лечебните заведения във всяко едно лечебно заведение.

Това означава 24-часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените за болницата специалности при заплащане по Наредба №3 на здравното министерство. "Трябва да бъде изпълнена нормативната уредба", категорична е д-р Ваня Манчева, директор на Регионалната здравна инспекция.

В Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в Министерството на здравеопазването има доклад от проверка в болницата..

Според д-р Манчева решението на Областния медицински щаб следва тази логика и няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Специализиран кабинет за Covid-19 в болницата в Карлово вече има. Има и филиал на Спешната помощ.

Ще има два кабинета. В единия ще се преглеждат хора със съмнения за зараза с коронавирус. Другият кабинет ще е за всички, които потърсят помощ. Целта е да се раздели потока, смята д-р Манчева.

Обявилите оставки лекари не са съгласни с това, че е необходим спешен приемен кабинет в болницата. Според тях той само ще затрудни медицинския екип и няма да доведе до по-добро обслужване на пациентите, които и сега се обслужват от Спешния център в Карлово.

Преди подаването на лекарските оставки миналата седмица управителят на болницата д-р Христо Пелев обяви, че средства ще бъдат осигурени. Подчерта също, че за да се изпълнява графикът на приемния кабинет, ще търси възможност дежурства да поемат и лекари извън болницата.

"Ако трябва да се подържат 24-часови дежурства, са необходими 5 лекари извън болницата, затова аз разчитам на помощ от Медицински център 1 и от колеги от доболничната помощ, както и на колеги от филиала за спешна помощ, които могат да си позволят да сключат втори трудов договор", допълни д-р Пелев.

При така очерталия се конфликт днес той ще разговаря с подалите оставки. Предстоят му и срещи с кмета, председателя на общинския съвет и местната комисия по здравеопазване. По обед се очаква в Карлово да пристигне и областният управител Дани Каназирева.