Науката не е всесилна и в световен мащаб годишно повече от 800 000 загиват от пневмония. Случаят със смъртта на 3-годишния Алекс и отразяването му доведе до това обаче, че неоснователно бяха обвинени лекари и екипите, които се бориха за живота на детето. Това заяви на брифинг в централата председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

До този момент съюзът е запазил мълчание по темата, защото ние, лекарите, смятаме, че трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата. Такова е нашето ежедневие и труд - принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакаме доказателствата, обясни д-р Маджаров.

Според заключенията на окончателния доклад на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" няма нарушения от страна на лекарските екипи.

Болестта, а не системата, е убила 3-годишния Алекс, увери д-р Елена Георгиева

Болестта, а не системата, е убила 3-годишния Алекс, увери д-р Елена Георгиева

Детето е починало от двустранна хеморагична пневмония

Касае се за изключително тежка инфекция, протекла по най-бързия начин - двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров изрази своите съболезнования от името на Българския лекарски съюз на семейството. Той обаче се противопостави на начина, по който трагичният случай беше отразен и доби популярност.

"Стигна се дотам, че обезкървената специалност "Педиатрия" ще получи допълнителен отлив. Стигна се дотам уважавани лекари да бъдат опетнени без доказателства", възнегодува шефът на БЛС.

Първите изследвания не показвали, че починалото детето има тежка пневмония

Първите изследвания не показвали, че починалото детето има тежка пневмония

Имало пневмонии, които протичат злокачествено и се развиват за часове

Според него лекарите имат право да се защитят и БЛС застава твърдо зад лекарите, които биват нападани без доказателства. Д-р Маджаров призова всички заедно да се борим за истината, да се информира обществото, да се гради доверие и вяра между хората.

"В съвремието стават чудеса, но чудесата са възможни, когато вярваме на своя лечител и когато му имаме доверие. Нито вие, нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", подчерта председателят на БЛС.

В заключение д-р Маджаров изтъкна, че вярва на българските медии и се надява всички заедно да направим така, че обществото да вярва на българските лекари.