Български лекарски съюз изказва своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова, която почина в болницата "Д-р Иван Селимински" в Сливен след усложнение при раждане.

Въпреки трагичната развръзка съсловната организация изказва и своето безпокойство от реториката, която се лее от излъчените в публичното пространство репортажи и коментари, затова и подчертават, че всяко вменяване на недоказана вина към медицинско лице е провокация за нагнетяване на недоверие в системата.

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Проверяват случая с починалата родилка в Сливен

Лекарите действали професионално според директора на болницата в Сливен

"Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира лечебно-диагностичния процес, което рефлектира отрицателно върху цялото общество", се казва в позицията.

От Лекарския съюз припомнят, че родилните грижи са дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице.

За установяване на нарушения се налага щателна проверка и разследване от компетентни органи - съдебно-медицински лица, Прокуратура, следствие към МВР, ЦКПЕ на БЛС, борд по АГ и т.н., за което се изисква необходим ресурс от време за уточняване на обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент.

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Жена почина при раждане в болница в Сливен

Прокуратурата разследва смърт в болница

"Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички", посочват от съсловната организация и заявяват, че съответно и те ще реагират по установения за това ред - чрез Комисията по професионална етика към районната колегия на БЛС.

БЛС апелира за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина. Наясно сме, че проблемите в сферата не са малко, но за разрешаването им е необходим единен и конструктивен диалог между цялото общество, институциите и съсловните организации. Напрежението, паниката и недоверието към лекарите, няма да разреши същите проблеми, напротив, ще ги задълбочи.

БЛС за случая с починалата родилка: Вменява се вина без доказателства

БЛС за случая с починалата родилка: Вменява се вина без доказателства

Първо трябвало да се извърши щателно разследване по случая според БЛС

От БЛС настояват като важна крачка да се установи нивото на медицинската услуга с определен стандарт, а качеството на медицинската практика да се повишава и поддържа чрез ясно определени критерии и стимули.