БЛС е силно обезпокоен от решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете от градина е дискриминация. Това стана ясно от позицията на организацията, изпратена до медиите. 

Според тях това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Съсловната организация смята, че решението не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове. Според БЛС решението поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес.

БЛС подкрепя Ананиев за обжалването на съда в Сливен за ваксините

БЛС подкрепя Ананиев за обжалването на съда в Сливен за ваксините

Д-р Брънзалов посочи, че е постигнато 95% ваксинално покритие при децата

БЛС припомня, че по данни на държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани поради различни причини: вродени заболявания, алергични състояния и други , които не позволяват провеждането на ваксинопрофилактика. За тях единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях - т.нар. "колективен имунитет". За да бъде той осъществен е необходимо имунизационно покритие от 95 - 96%.

Според БЛС е налице и сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за засилването на антиваксарските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца в страната.

МЗ и РЗИ-Сливен обжалват решението на съда за поставянето на ваксините

МЗ и РЗИ-Сливен обжалват решението на съда за поставянето на ваксините

Правят подробен анализ на мотивите на съда

Те са мнение, че това води и до увеличаване риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година.

От януари 2019 г. до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година - 13. Разпространението на морбили у нас бе ограничено чрез спешната имунопрофилактика на рисковия контингент проведена от личните лекари.

От БЛС уточняват, че в Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини ясно и точно е описан редът, по който се приемат деца в детските градини. Това става въз основа на писмено заявление, подадено от родителите. Към заявлението се прилагат и данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации.

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Доктор Атанас Мангъров настоява за законови промени

В наредбата се казва още, че деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им.

В тази връзка БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването  по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд.

Припомняме, че на 6 ноември стана ясно, че решението за ваксините в съда в Сливен е взето без експертиза.

Ангел Кунчев: Без епидемии само при 95% имунизация срещу морбили

Ангел Кунчев: Без епидемии само при 95% имунизация срещу морбили

По думите му четвърта седмица в София няма случай на морбили