Единственият начин да не сме заплашени от епидемия от морбили, е да се достигне до 95% имунизация. Това заяви пред БНТ доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор във връзка със задължителното поставяне на ваксините при децата.

Той обясни, че има между половин и един процент от децата, които не могат да бъдат имунизирани заради някаква съставка във ваксините и други деца, които са под имунизационната възраст и не могат да се ваксинират. Затова по думите му е необходимо всички останали деца да бъдат имунизирани.

Всяко лекарство има и странични ефекти, всеки човек реагира по-различен, но изключително рядко една ваксина може да е животозастрашаваща, подчерта Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че четвърта седмица в София няма случай на морбили. Едва през миналата седмица се е появил случай на дете, което обаче е било под имунизационната възраст.

Ангел Кунчев: Съдът не е бил информиран за практиките с ваксините при децата

Ангел Кунчев: Съдът не е бил информиран за практиките с ваксините при децата

Решението неваксинирано дете да ходи на градина…

Кунчев посочи, че към момента най-рисковите райони са Монтана и Пазарджик.

На въпрос дали има злоупотреби с представяне на фалшиви бележки за направени имунизации той заяви, че рисковете са реални, но случаите са единични.

Здравният инспектор добави още, че между 15-20 ноември се очаква у нас да пристигнат по-голямата част от противогрипните ваксини, като пикът на грипа се очаква през януари.

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Доктор Атанас Мангъров настоява за законови промени

Проблемът с обхвата на ваксинацията срещу морбили дойде отново на дневен ред, след като Административният съд в Сливен отсъди в полза на семейство, което обжалва решение на РЗИ да спре достъпа на детето им до детска градина заради липса на ваксинация. Жалбата на семейството е за дискриминация.

Лекари се противопоставиха на това, че решението си съдът е взел без експертна оценка.

Решението на съда обаче подкрепя всички антиваксърски движения и подставя под риск имунизационния обхват, както и всички деца, които не са имунизирани по здравословни причини.