"Ние гарантираме на пациентите точно определени средства по точно определените дейности". Това посочи на пресконференция председателят на Българския лекарски съюз - БЛС д-р Иван Маджаров във връзка с предложението за фиксиране на средствата по параграфи в Закона за Националната здравноосигурителна каса.

На масата за преговори БЛС вчера предложи да се елиминира възможността да се използват средства за други цели, негласувани по пера. От БЛС са притеснени от факта, че между първо и второ четене на закона за бюджета на НЗОК липсва основополагащ текст, според който трябва да бъде премахната възможността да се прехвърлят средства от параграф в параграф, така че гласуваните вече средства да бъдат използвани само по предвидените дейности в съответното направление. Поради прехвърляне на средствата се лишават пациенти в доболничната помощ, смятат специалистите.

В писмо до всички отговорни институции, включително министър-председателя Бойко Борисов, Съюзът изрази острото си недоволство от липсващия текст в законопроекта.

Лекарският съюз остро негодува от текстове в Бюджета на НЗОК

Лекарският съюз остро негодува от текстове в Бюджета на НЗОК

Поставя се под съмнение националният рамков договор

"За съжаление, тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори като първичната извънболнична помощ, обясни председателят д-р Иван Маджаров. Той уточни, че в периода август-септември трудно се усвояват парите за извънболнична помощ, а след това се прехвърлят към централно управление. Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват към други дейности, заяви д-р Маджаров.

През следващата година няма да бъдат усвоени поне 7 млн. лева заради въвеждането на вторичен профилактичен преглед, посочи д-р Маджаров. А това, според него, означава, че и първични прегледи няма да бъдат осъществени за същия брой пациенти. Разходите не растат за сметка на изпълнителите на медицинска помощ, отбеляза той.

Маджаров постави въпроса за спорния законов текст като предупреждение. Решението какво ще предприеме БЛС ще се вземе на заседание на Управителният съвет. Като договорен партньор по Националния рамков договор за 2019 година Съюзът ще преговаря дори след обявения краен срок 29 ноември, тъй като договорът ще бъде представен за национално обсъждане.

НРД трябва да влезе в сила от 1 януари следващата година.

НЗОК и БЛС започват преговорите за Рамковия договор

НЗОК и БЛС започват преговорите за Рамковия договор

Част от темите са цените и обемите на медицинските дейности

От БЛС настояват и да бъде смекчена административната тежест на изпълнителите на медицинска помощ във всички сектори. Желанието да няма лимитирана дейност няма да бъде постигнато чрез този бюджет, отбеляза Маджаров. Като пример той даде начина на отчитане на медицинските дейности. Тогава вниманието ще бъде насочено изцяло към пациента, според него. Предхоспитализационният минимум като мярка в болничната помощ трябва да бъде намален, каза още той. Има много случаи, в които лечебното заведение приема пациенти и провежда необходимите изследвания, които остават за сметка на болницата, след като се окаже, че пациентът трябва да бъде лекуван в друго лечебно заведение.

"Далеч сме от времето, в което със средствата на НЗОК можем да постигнем добро и качествено здравеопазване", посочи Маджаров. Със заложеното финансиране в настоящия бюджет БЛС цели подобряване на профилактиката. 180 млн. лева ще се дадат за външни болници, а в същото време ни очакват около 40 дела за надлимитна дейност в резултат на минали политики, коментира Маджаров.

Към момента проблематичен се оказва дефицитът на специалисти по донорство и трансплантации на бял дроб у нас, коментираха специалистите. Според д-р Габровски това се дължи на слабо доверие и несигурност.

Ананиев чисти съмненията за задкулисие в бюджета на НЗОК

Ананиев чисти съмненията за задкулисие в бюджета на НЗОК

Вече има идея и за трети здравен модел