Фондация "Нашите недоносени деца" алармира за дефицит на жизненоважни медикаменти за недоносените деца.

В отворено писмо до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата тя съобщава за продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди.

Става дума за Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид). Тяхната наличност, включително и резерв, са изчерпани в аптечните мрежи в по-голямата част от страната.

Фондацията е била сигнализирана многократно за това през последните месеци от родители на недоносени бебета и малки деца със специфични здравни нужди, които се намират в завишен риск от развитие на тежки възпаления на долните дихателни пътища.

Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета под мотото „Гласът лекува"

Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета под мотото „Гласът лекува"

Целта на този ден е да повиши информираността по този значим проблем

Като притеснителна тенденция в писмото се посочва масовото прилагане на препаратите при лечението на коронавирус. Според Фондацията е изключително тревожно, че Вентолин не фигурира в Международните насоки за лечение на COVID-19, доколкото инфекцията не се асоциира с бронхоспазми и няма препоръка за неговото прилагане в случаи на инфекцията.

Фондация "Нашите недоносени деца" акцентира върху необходимостта от планиране на бъдещи заявки за доставка на медикаментите предвид нуждите на пациентите с хронични респираторни проблеми, както и регистрираните случаи на лица, които попадат в рискова група на развитие на тежки инфекции на долните дихателни пътища. Изтъква се и нуждата от засилване на контрола върху достъпа до посочените медикаменти чрез съблюдаване на продажбата им единствено срещу представянето на валидна рецепта.

Фондацията за пореден път подчертава и необходимостта от създаване на регистър на недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние, информацията от който би била от водеща подкрепа за планиране на доставките на необходимите медикаменти.

Броят на недоносените бебета по време на пандемията е намалял

Броят на недоносените бебета по време на пандемията е намалял

България е единствената европейска страна, която продължава да ограничава достъпа на родителите до неонатологичните отделения