Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета под мотото "Гласът лекува". Инициативата е на фондация "Нашите недоносени деца". Целта на този ден е да повиши информираността по този значим проблем, да насърчи към изразяване на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и към семействата, които са загубили децата си в следствие на преждевременно раждане.

Инициативата, озаглавена #БезРаздяла |"Гласът лекува", насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции. Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

Неонатална линейка, купена с вашите капачки, пътува към Пловдив

Неонатална линейка, купена с вашите капачки, пътува към Пловдив

Промяната трябва да започне от нас, убедени са „Капачки за бъдеще“

Реализирането на глобалната инициатива през тази година се случва в светлината на представените тревожни данни от световно изследване на EFCNI, проведено в 56 държави, относно влиянието на пандемията върху грижите за недоносените и болни новородени. По информация от анализа, включващ данни и от България:

  • 42% от анкетираните родители от България са били напълно лишени от достъп до бебетата си, докато в световен мащаб това се е случило при средно 21%.
  • Още по-тревожно е, че 75% от българските родители не са получили никаква форма на психологическа подкрепа, докато в световен мащаб 45% заявяват подобна липса.

От фондацията призовават всеки, който е съпричастен с проблема с недоносените бебета, може да подкрепи дейности на фондацията с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777, с поръчка на благотворителен артикул от онлайн магазина "Подарък с кауза" на store.premature-bg.com, както и с дарение по банковата сметка на организацията:

Фондация "Нашите недоносени деца"

Уникредит Булбанк

IBAN BG24UNCR70001520702588

BIC: UNCRBGSF