Трябва да си зададем въпроса какъв е дефицитът в здравната система и доколко тези 250 млн. лв. са нови или част от вече гласувани бюджети.

Това заяви председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че над 250 млн. лв. се отпускат допълнително за здравеопазване у нас.

"От тези 250 млн. лв. поне една съществена част са си част от здравната система. 126 млн. за НЗОК всъщност са в НЗОК и са част от неговия излишък. Става въпрос за преразпределяне. Това са част от парите, които не са изразходвани", обясни адв. Димитрова.

Тя се съгласи, че стъпката е адекватна и задължителна, защото парите в бюджета на НЗОК трябва да се изразходват. Отдавна е ясно, че цените на клиничните пътеки не покриват разходите, които се правят по тях, отбеляза председателят на ББА.

Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

Вдигат заплатите на лекари, сестри и друг здравен персонал

Адв. Димитрова се надява становището на ББА относно клиничните пътеки да бъде взето предвид по време на преговорите между Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването.

"Опитваме се да лекуваме и COVID-19 през клинични пътеки. Това крие изключителни рискове от поставяне на болниците в криза. Няма достатъчни данни за действителната стойност на разходите за лечение на вируса", пояснява Димитрова.

По думите ѝ от 600 да стане 1200 лв. - първоначалната ни прогноза е била крайно грешна. Колеги от болници, които лекуват COVID-19, дават стойности от 1500 до 15 000 лв. Нашето предложение беше финансирането да не се осъществява през бюджета на НЗОК, а от държавния бюджет", разясни тя.

Свилена Димитрова е категорична, че трябва да има държавна политика за това къде ще се лекува и при какви условия, след като има нужда в болницата да бъдат приемани пациенти с коронавирус. По думите ѝ трябва да се осъществи среща с новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.