Ситуацията с коронавируса е на косъм да излезе извън контрол. За това предупреди пред БНР заместник-директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол д-р Валентин Вълчев.

По негови думи големият длъжник в тази тежка ситуация са доболничната помощ и семейните лекари.

"Колкото да се опитват да ме убеждават голяма част от семейните лекари. Как преглеждаха миналата година хора с грип? Не правят домашни посещения, консултират по телефона", коментира той.

Според д-р Вълчев в момента най-големият натиск е върху спешните звена на всички регионални болници. Той посочва, че правилата, определени от Министерството на здравеопазването, не се спазват, а пациентите сами се определят за спешни - много от тях са силно притеснени и държат да бъдат приети в болница. По този начин леглата по негови думи се заемат от хора, които нямат толкова голяма нужда.

Личните лекари: Много болни от COVID-19 са извън статистиката

Личните лекари: Много болни от COVID-19 са извън статистиката

Държава е приела, че диагнозата се поставя само с PCR, а в медицината диагноза се поставя с анамнеза

Д-р Вълчев допълни, че триажните зони в ДКЦ-тата ще бъдат финансирани само от общините, без да има помощ от здравното министерство. Според него това ще бъде проблем, защото в малките градове общините нямат такъв ресурс.

Той обясни, че на извънредно заседание на щаба в Ямбол е било решено да се обособи триажна зона в ДКЦ 1. Опасенията обаче са, че няма да има желаещи да работят там. "И така отново се връщаме към това, че най-големият длъжник е доболничната помощ и семейните лекари. Ние сме като на война и не мисля, че в такива ситуации има място за сантименти. На първо място сме лекари и всеки трябва да си заеме мястото. Няма място за емоции", категоричен бе медикът.

Личните лекари предлагат при симптоми за COVID-19 да се правят антигенни тестове

Личните лекари предлагат при симптоми за COVID-19 да се правят антигенни тестове

Те настояват още тестът да се назначава при наличието на поне 2 симптома на вируса