Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат електронно направление за изследване за тестване за коронавирус с PCR, за което няма лимит. Това заяви пред bTV председателят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той обясни, че такива направления могат да се изпращат чрез информационно обслужване, а Здравната каса има ангажимент да заплаща здравната и технологичната услуга.

Относно сигнала на личните лекари преди време, че не могат да изпращат електронни направления, проф. Салчев поясни, че се получава уникален номер на направление чрез есемес по телефона, с който може да се отиде в лаборатория за изследването.

Направление за PCR при два симптома, искат личните лекари

Направление за PCR при два симптома, искат личните лекари

Все още се бавят електронните направления

Той посочи, че има лимит за пациентите. Най-малко 2 от 11 критерия трябва да са покрити, за да се издаде такова направление. Това става по преценка на личния лекар.

По негови думи PCR тестът е само удостоверително, като може да се пусне болничен лист и без него, клиничната картина не зависела от PCR. Той бе категоричен, че вирусна инфекция трябва да се лекува, независимо каква е тя.

Проф. Салчев заяви и че се увеличава цената на две клинични пътеки - 39 и 48, за лечение на белодробни заболявания. Пуснато е и указание до аптеките да може да се получават на базата на рецептурната книжка на хронично болните т. нар. автоматични рецепти, без да е необходимо ходене за допълнително заверяване на протоколите.

Получаваме направление за PCR тест от личния лекар само при симптоми

Получаваме направление за PCR тест от личния лекар само при симптоми

Това няма да се случва задължително при контакт със заразен с COVID-19