Направления за PCR тест личните лекари ще могат да издават само на човек със симптоми. Това заяви пред bTV председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че ако човек е бил близо до заразен с коронавирус, трябва да се изолира. Личният лекар обаче нямало да му издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек. В противен случай негови думи ще стане хаотично звъненето на личните лекари. Д-р Маджаров предупреди и че освен това преди втория ден след контакт със заразен PCR тестът ще бъде отрицателен.

Той посочи, че личните лекари искат издаването на подобни направления да се случва по електронен път. Медикът обаче не изключва с това да се злоупотребява.

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Не е ясно дали ще има лимити за направленията

Затова има правило за поне четири симптома, които са субективни - например висока температура, отпадналост, кашлица, загуба на мирис, може да няма загуба на мирис, да има друг симптом, рентгенови данни за пневмония плюс други и може отново да има предпоставка за тест, обясни шефът на БЛС.

Той не очаква да се стигне до внезапно блокиране на страната заради коронавируса, нито смята, че това е необходимо.

Относно разединението на лекарите в в мненията им за заразата и мерките д-р Маджаров препоръча всички спорове да са в научните форуми, а не в социалните мрежи.

Той призова да не се пътува до Благоевград и Търговище освен по работа или много наложителна причина. По негови думи това е удар по местната икономика, но е необходимо, за да се спре разпространението на коронавируса.

Припомняме, още на 21 май от Сдружението на общопрактикуващите лекари поискаха да могат да издават направление за PCR тест. Това стана възможно с решение от 7 октомври.

Няколко дни по-късно от БЛС настояха за електронно направление за PCR тест.

Джипитата ще започнат да издават направления за PCR тестове от ноември.

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Подготвят алгоритъм за път на пациента при джипито през есенно-зимния сезон