Нужни са седем милиона лева допълнително за разширяване на обхвата на жените, подлежащи на профилактичен преглед от специалист по акушерство и гинекология с изследване с цитонамазка. Това става ясно от становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, информира zdrave.net.

Становището на организацията засяга предстоящите промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Осигурените към момента пари в бюджета на СИМП са за първичен преглед при гинеколог (на цена на първичен преглед) и цитонамазка в бюджета за МДД за всички около половин млн. жени в тази възрастова група. Не са включени тези, които биха подлежали на повторен преглед. Това е записано в официалното становище на лекарите, разпратено до медиите.

В позицията си джипитата казват още, че дори и да приемем, че през такъв преглед ще преминат само половината от подлежащите, необходимата сума е около 7 млн. лева

Позицията на НСОПЛБ е разпратена както до медиите, така и до здравния и финансовия министър, управителя на НЗОК, председателя на БЛС и др.

От там посочват още, че стойността на медицинските направления за консултация и МДД (ако ОПЛ назначава цитонамазката) задължително трябва да бъдат изведени от бюджета за консултации и МДД, предварително да е планиран. Той трябва да е отделен от тези за остро възникнали здравни проблеми и да не подлежи на регулация и последващи санкции.

Личните лекари определят предложената промяна за положителна. По тяхно мнение обаче тя би имала ефект само при изпълнение на посочените условия.