По-адекватни и по-бързи решения, за да се намалят пораженията от пандемията. За това настоя пред БНР директорът на болницата в Поморие д-р Жени Караилиева.

Тя предупреди, че епидемията се разраства и болничната система в областния град е почти заета.

В общинскато болница в Поморие са обособени 20 легла за лечение на пациенти с коронавирус през март. Лечебното заведение обаче няма инфекциозно отделение и не лекува Covid-болни.

Д-р Караилиева обясни, че юридически не е закриляна за поемане на такива пациенти, тъй като за целта трябва да има инфекционист.

 Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

Печални рекорди: 1024 нови случая на коронавирус, 22 жертви

88 души са в интензивни отделения...

Тя посочи, че за да изпълнява болницата клинична пътека 104, НЗОК е дала възможност на малките болници да сключат договор по тази пътека след наемането на инфекционист на граждански договор. Когато обаче инфекционистът е видял състоянието в болницата, е отказал да сключи договор.

"Аз имам пулмолог, но той дали е достатъчен, за да лекувам такива пациенти. 20-те легла, които имам, са за неусложнени пациенти. Затова аз отказвам да лекувам такива пациенти, защото не мога да им предложа адекватна лекарска помощ", обясни д-р Караилиева.

По нейни думи, за да бъде болницата субсидирана при екстрена ситуация, трябва да има инфекциозно отделение, договор с НЗОК, аптека и да осигурява 24-часово дежурство. Аз не съм изпълнила нито едно от тези условия, подчерта тя.

Според нея, за да се включи поморийската болница в лечението на пациенти с коронавирус, трябва авансово от държавата да им се заплатят средства за увеличаване на заплатите на персонала и да се намерят нови специалисти, тъй като и в момента болницата е със запорирани средства. Не знам дали персоналът няма да подаде колективна оставка заради неплатени две заплати назад, изрази опасенията си д-р Караилиева.