В момента има много лекари, които боледуват, и няма достатъчно информация за ваксината. В сутрешния блок на Нова телевизия д-р Гергана Николова открои, че основните причини за ниския процент медици, които желаят да се ваксинират, е именно липсата на достатъчно инфорамция за ваксината.

"Има страшно много лекари, които боледуват. Мога да кажа, че техният процент е висок. Съсловието пострада много и това е факт", предупреди д-р Николова.

Тя настоя пациентът да бъде информиран защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея. Болшинството от нас, като медицински специалисти, получава информация за ваксината от това, което се случва в студиата. Когато сме изправени пред един толкова сериозен проблем и пред отговорно решение, трябва да имаме цялата налична информация, за да я обсъждаме с пациентите, подчерта д-р Николова.

Само 33% от медиците на първа линия искат да се ваксинират

Само 33% от медиците на първа линия искат да се ваксинират

Купуват 40 автомобила за мобилните екипи

Тя е на мнение, че приравняването на антигенните тестове към PCR изследванията ще доведе до висока заболеваемост. Това е нормално. При направени 3 000 PCR изследвания имаме поне още толкова антигенни, които в голям процент са положителни, но не влизат в системата, посочи лекарят.

Относно въведените противоепидемични мерки Николова посочи, че едва ли ще има лекар в страната или Европа, който да каже, че е съгласен те да се разпуснат. След въвеждането на ограниченията у нас стигнахме до това, че нямаме покачване. Спряхме ръста и е нормално да искаме да се задържат мерките, за да запазим човешкия живот, каза още д-р Николова.

Ваксина искат едва 9% от очакваните през първата фаза за имунизация у нас

Ваксина искат едва 9% от очакваните през първата фаза за имунизация у нас

До момента са се записали близо 21 500 души от очаквани 243 600