14-годишното момче Емо е с аутизъм. Въпреки това след последното ТЕЛК решение по случая Емо е лишен от личен асистент.

Според комисията детето вече нямало нужда от чужда помощ въпреки заболяването си.

В оценката на психологическото му развитие, която разглежда ТЕЛК в родния му град Пазарджик, е посочено, че детето разполага с речник от 10-15 думи, но не може да състави изречения.

След последното посещение в ТЕЛК обаче се оказва, че комисията преценява да повиши процентът увреждане на момчето, но за сметка на това го лишава от личен асистент - детето вече нямало нужда от това.

"Той може много неща, но със сигурност не може да се справя сам. Дори елементарни неща като обличане, подбиране на дрехи, да пресече улицата. Просто не може", казва пред bTV бащата на детето.

Майката на Емо също не приема решението, допълват от телевизията.

"Аз ще се гордея много с Емо, ако някога може да се справя сам. Засега Емо без чужда помощ не може да се справи. Това е първата година, в която ние за 1 път оставяме Емил за 10 минути сам вкъщи, за да отида до магазина. Как живее това дете оттук нататък? Уволняваме личния асистент или му плащаме от личния джоб? Окей, ние ще се справим, но какво прави родителят, който живее на 600, 700 лева?", пита майката на детето.

ТЕЛК комисията оправдава решението си със закона.

Решението е обжалвано от родителите пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя ще се произнесе по казуса през май.

Припомнямне, това не е първият случай на грешни ТЕЛК решения в Пазарджик. Само преди няколко дни стана ясно, че родитлеи от областта ще обжалват решения на ТЕЛК комисии, които според тях са с невярно съдържание.

Родители на деца с увреждания оспорват решения на ТЕЛК-Пазарджик

Родители на деца с увреждания оспорват решения на ТЕЛК-Пазарджик

Според тях Комисията издава документи с невярно съдържание