Ловеч остава без детски кабинет за неотложна медицинска помощ, съобщи БНР.

Регионалната здравна инспекция в Ловеч започна проверка по казуса със закрития в града педиатричен кабинет. 

След като граждани сигнализираха омбудсмана Диана Ковачева, тя от своя страна изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за възстановяване на дейността на кабинета.

Вчера се проведе и среща между РЗИ и представители на Лекарския съюз, общопрактикуващи лекари, НЗОК и болницата в Ловеч.

Дежурният детски кабинет в града няма как да продължи да работи първо заради липсата на педиатри, които физически да дават тези дежурства, и второ, защото нормативно няма задължение да се осигурява такъв кабинет, стана ясно след срещата.

Да се възстанови дейността на педиатричен кабинет в Ловеч, иска Ковачева

Да се възстанови дейността на педиатричен кабинет в Ловеч, иска Ковачева

Поводът за действията на омбудсмана е жалба от над 500 граждани

"Дежурен детски кабинет не е изискване по никой закон. Това, че е имало създадено и хората са свикнали - в момента няма как да продължава дейността му", поясни д-р Анета Винева, директор на РЗИ - Ловеч.

По думите й, "проблемът не е за педиатричния кабинет, а въобще за функционирането на неотложния кабинет". Напредналата възраст на педиатрите е проблем, който ще се задълбочава с времето, подчерта д-р Винева.

Д-р Велислав Тодоров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града, потвърди, че заради липсата на педиатри не могат да се покрият дежурствата в педиатричния кабинет. "Тази жалба е писана от хора, които не са запознати с нещата", посочи той.

"Касата ни отпускаше по 11 стотинки на пациент за тази неотложна помощ, от тази година направиха 13. Ние плащаме доста повече - даваме, за да я има тази помощ. Но като няма възможност, физическа, като няма налични педиатри, няма как да се случат нещата."

Занапред ще има дежурен лекар със специалност обща медицина, както е навсякъде, уточни д-р Тодоров.

В момента в града не работи нито един такъв спешен кабинет, който общопрактикуващите лекари могат да ползват през уикенда, защото не са подписани новите договори.

Родителите пък са принудени да водят децата си в спешното отделение, но се опасяват, че в епидемиологична обстановка това крие рискове.