Заповедта на Министерството на здравеопазването, издадена на 19 август 2021 г., в която се обуславят мерките, които следва да бъдат взети при усложняване на ковид ситуацията в страната, са дискриминационни и нарушават редица закони.

Това твърдят от политическа партия АБВ. Затова от партията на Румен Петков обжалват разпоредбите пред Върховния административен съд, обявиха от АБВ на пресконференция в понеделник. Докато течеше пресконференцията от МЗ съобщиха, че главният здравен инспектор Ангел Кунчев предлага нови, още по-ограничителни мерки.

Ангел Кунчев: Под 3% от починалите от COVID-19 са с пълна ваксинация

Ангел Кунчев: Под 3% от починалите от COVID-19 са с пълна ваксинация

Трябва да се засили контролът по спазване на мерките...

"Тази заповед противоречи на редица разпоредби от Закона за защита от дискриминация и по-конкретно чл. 4. Има както пряка, така и непряка форма на дискриминация - самата идея хората да бъдат разделени на три групи - ваксинирани, преболедували и такива, които нито са преболедували, нито са ваксинирани, е проблемна", заяви адв. Милен Пенев, който придвижва по съдебен ред жалбата на партията.

По думите на прависта именно за третата група ситуацията е най-проблемна, като много от тях не могат да се ваксинират по чисто медицински причини. Така, ако човек, работещ в ресторант например, които работи на 100% и приема само ваксинирани, но самият той не е ваксиниран, ще трябва да дава по 720 лева месечно за ПСР тестове, ако иска да не остане без работа.

Освен това заповедта на здравния министър нарушавала разпоредби от Конституцията, Закона за хората с увреждания, Европейската конвенция за правата на човека и др.

Янев отсече: Няма да въвеждаме задължителна ваксинация

Янев отсече: Няма да въвеждаме задължителна ваксинация

Здравната система е готова да посрещне 4-та ковид вълна

"Като говорим за ваксини, не става дума за ваксините изобщо, а конкретно за тези срещу ковид. Когато се появи това заболяване се каза в самото начало, че ваксините са единственото оръжие срещу него. Тази ваксина обаче не създава колективен имунитет - тези които са ваксинирани, оказва се, могат да се заразяват и да заразяват другите. Единствено може би карат болестта по-леко, но това няма отношение към другите хора", каза на свой ред доц. Атанас Мангъров.

Лекари и учители не следва да бъдат задължавани да бъдат ваксинирани, категоричен е медикът. Причината - няма никаква логика това да бъде правено, тъй като и ваксиниран човек без проблем може както да се разболее, така и да заразява останалите.

"Абсолютно безсмислено и варварско е децата да бъдат карани да носят маски. Това може да го измисли само човек, който не е стъпвал в класна стая", заяви Мангъров, според когото учебната година следва да започне присъствено.

Ангел Кунчев смята, че е време за национални мерки
Обновена

Ангел Кунчев смята, че е време за национални мерки

Той предвижда между 1500 до 2000 дневно заболели на ден

Припомняме, че срещу планираните от здравното министерство антиковид мерки преди дни се изказаха и от "Има такъв народ". Като "тирания" окачестви в декларация от трибуната на законодателния орган депутатът от ИТН доц. Андрей Чорбанов, според когото по този начин се внася разделение между ваксинирани и неваксинирани.

Днес в следобедните часове в София ще се проведе протест на родителски организации и граждански сдружения, подкрепен от АБВ, както и други политически и неправителствени организации срещу заповедите на здравното ведомство. В него ще участват представители на партията, както и доц. Атанас Мангъров. Протестиращите ще преминат по бул. "Витоша" и ще изразят недоволството си пред сградите на Министерството на здравеопазването, президентството и Народното събрание.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%