От четвъртък, 11 август, маски трябва да се носят, само в лечебни заведения, аптеки, оптики, социални институции и в градския транспорт и спирките и станциите на закрито. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Това се предвижда в заповед, подписана днес от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Целта е уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, предвид етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително, съобщиха от здравното министерство.

В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските

В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските

Асен Меджидиев иска да успокоява хората, а не да ги притеснява

Освен това работодателите трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения: редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.