Положителната новина днес е за ваксинираните с две дози преди две седмици - те могат да са спокойни, от тях няма в интензивни отделения, няма ваксинирани и на болнични легла. В България има малко ваксинирани. Ваксините намаляват риска 10 пъти от заразяване, правят коронавируса като грипа. Ако с времето и с ваксинацията се стигне до по-високи нива на ваксинирани - ще има по-малко хора в болница и малко ваксинирани. Това заяви д-р Лъчезар Томов, математик, преподавател в НБУ пред БНТ.

40% от всички заразени развиват органни промени - спад на бъбречна, на когнитивна функция, съпостави с оловни натравяния, има сериозни проблеми със сърцето, поясни още специалистът.

Два милиона са преболедували коронавируса, 1.5 са заразени - половината могат да се инфектират отново, добави специалистът.

Ваксината на Moderna дава най-добра защита срещу риска от хоспитализация поради COVID-19

Ваксината на Moderna дава най-добра защита срещу риска от хоспитализация поради COVID-19

Проведено е изследване в реални условия…

В Англия и други места, където има ваксинирани, има щит, но не е голям колкото си мислим, с новия вариант - делта трябват 90% ваксинирани, категоричен е Томов.

Докторът поясни, че е почитател на ефективното обучение в училище - ще се следи ситуацията, новата вълна може да повтори ситуацията от миналата есен, смята той. Може да стане по-лоша вълна от миналата есен, каза той, давайки за пример, че има щати със силна заболяваемост във Флорида и Охайо.

Училищата откриват присъствено новата учебна година

Училищата откриват присъствено новата учебна година

Тържествата обаче трябва да са по различно време за отделните класове

Той каза, че трябват мерки в училище, тестове, ваксинация на учители и деца над 12 г. - тъй като този вирус заразява 100%.

Чия е политическата вина - Лъчезар Томов коментира, че вината е комплексна, но този път "Костов не е виновен". Експертът попита защо в БЛС има хора, които са членове и говорят лъжи и защо практикуват и разправят, че влизат в отделение без маска.

1892 нови носители на коронавирус, активните случаи са 38 980

1892 нови носители на коронавирус, активните случаи са 38 980

395 пациенти са в интензивни отделения...

Локдаун никой не иска - но, за да не се стигне до това да умират хора по стълбите, трябва да има ваксинация, спазване на мерки, носене на маски, ограничение на големи събирания, полицията да контролира РЗИ. Накрая ще се стигне до затваряне, защото не се ваксинирани хората и нямаме авторитет, категоричен е докторът.

Трета доза ще намали разпространението, посочи Томов. На въпрос защо има починали, които са ваксинирани - да, но защитата е 96%, умират много малко хора, категоричен бе той.

Не можем да спрем коронавируса само в България и в ЕС, искаме да има навсякъде покритие, затова се дарява за Африка, а България създава риск за ЕС, коментира експертът.