Националният омбудсман Мая Манолова се качи в розов кемпер. Така Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки", която нейната фондация "Една от осем", бореща се с рака на гърдата, провежда в цялата страна, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Телевизионната водеща е в Израел за химиотерапия, защото след 5-годишна ремисия, болестта отново се проявява, но нейният екип помага на хиляди жени в цялата страна.

Манолова призна, че подкрепя битката на "Една от 8" с рака на гърдата и в лично качество, като жена, една от осем, чули страшната диагноза и минали през лечение.

"Знам какво е да чуеш диагнозата и ужасът, през който минаваш, поне първоначално. Така че е изключително важно да срещнеш подкрепа не само на близки, но и на хора, които вече са минали през болестта. Затова аз мисля, че за рака трябва да се говори открито, че трябва да спасим хората, които страдат от тази болест, даже от стигмата за това, че са болни", заяви Манолова.

Омбудсманът заяви, че след дълго колебание е приела, че трябва да говори за това, защото то е важно за всички жени, които се борят с болестта. Даже по себе си мога да кажа колко въздействащо ми беше всичко, което каза и направи Нана Гладуиш през последните седмици. Аз не я познавам лично, но съм наистина впечатлена. Огромен респект към нея, стискам й палци", каза Манолова.

"Тя има достатъчно сили, достатъчно кураж, но може би просто трябва да й пожелаем късмет и Господ да е с нея", пожела Манолова и разказа, че докато е организирала кампания за преглед на жени в Кюстендил самата тя е пренебрегнала прегледа.

"Тъй като имах тогава друга важна кампания, не го направих. Когато по-късно, след 6 месеца, отидох на профилактика ми откриха диагнозата. Първото, което ми тежеше и ме хвърляше в ужас беше именно фактът, че не се прегледах тогава. Не намерих 10 минути, а бях там през цялото време. Така че е изключително важно да говорим на жените, които са далеч от болестта, че тези 10 минути, могат да им спасят живота", заяви Манолова.

Докато Нана се лекува, нейният екип пътува с розовия кемпер и подкрепя жени, които в момента провеждат лечение. Розовият кемпер бе пред УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, а по-късно бе паркиран на едно от най-комуникативните места в морската столица, в Района на козирката и информационния център над подлеза.

Целта на кампанията "Сърдечни приятелки" е да изнесе дейността на фондацията от София, засега в 25 града на страната. Жените, които минават през терапия и тези, които са приключили и се връщат към нормалния си живот, имат нужда да говорят и да споделят. Те имат много въпроси, на които не винаги намират отговор в болниците.

Розов кемпер обикаля страната в подкрепа на жените, болни от рак на гърдата

Розов кемпер обикаля страната в подкрепа на жените, болни от рак на гърдата

Инициативата ще предлага различни консултации и терапии

От екипа раздават брошури на различни теми, свързани с лечението. В тях пише и за химиотерапията, за разчитане на епикризата. Много жени не знаят нищо за характеристиката на самото заболяване, а трябва да знаят какво да кажат на детето си. В екипа има психолог, който прави индивидуални и групови психологически консултации. Има гримьор и арт терапевт.

По време на интервенцията, освен косата си, жената губи и вежди, мигли. Коафьорът показва на жената как да се гримира, за да изглежда по-добре.

"В екипа има и кулинарен блогър, който да говори за здравословното хранене, как по-лесно да се преодолеят последствията от химиотерапията", обясни Диди Гунева, сътрудник във фондацията, по време на съвместна пресконференция в УМБАЛ "Света Марина".

Омбудсманът Мая Манолова подари на мобилния екип от розовия кемпер икона на Света Богородица, която да ги закриля, както и още дузина по-малки икони с лика на Божията майка. Те бяха дарени на жени, които в момента провеждат лечение в университетската болница. Всички те бяха осветени ден по-рано от отец Александър в Софийския храм "Св. Св. Кирил и Методий".