Не е налице злоупотреба със средства на НЗОК, а се касае за техническа грешка. Това се посочва в позиция на ръководството на МБАЛ "Бургасмед" във връзка с репортажа на "Господари на ефира" по Нова телевизия, заради който бе уволнен зам.-министър на здравеопазването.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов уволни назначения преди ден зам.-министър на здравеопазването Стоил Апостолов. Борисов е взел решението си след телевизионен репортаж за нередности и злоупотреби в бургаското лечебно заведение, на което Апостолов е бил управител.

Към "Господари на ефира" се обърнала жена, която твърди, че вместо операция й е направена само пункция на коляното. В епикризата обаче било посочено, че е претърпяла операция.

Борисов уволни новоназначен зам.-министър на здравеопазването
Обновена

Борисов уволни новоназначен зам.-министър на здравеопазването

Заради репортаж за злоупотреби в лечебно заведение, на което бил управител

От бургаската болница са категорични, че са отчели клиничната пътека за извършена пункция и са получили съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност. Освен това пациентката е пролежала предвиденото време по извършената по клиничната пътека пункция и собственоръчно е подписала информирано съгласие за проведеното лечение.

В позицията до медиите от лечебното заведение заявяват, че пациентката е постъпила по спешност за лечение след травма. Тя била приета в Отделението по ортопедия и травматология. След като била снета анамнезата и били извършени множество изследвания, категорично било установено, че е необходимо да постъпи за лечение. То било по клинична пътека № 219 "Оперативни процедури на таза и долния крайник със среден обем и сложност" с МКБ 80.16: "*80.16 артротомия на коляно. Други инцизионни процедури на коляно(диагностична пункция). За това пациентката собственоръчно е подписала информирано съгласие.

На 22 ноември миналата година на пациентката била извършена интервенцията.

От лечебното заведение посочват също, че след проверка на епикризата от Отделение по Ортопедия и травматология е установена допусната явна фактическа грешка, като бил цитиран погрешен оперативен протокол.

Информацията за извършената операция била отразена правилно в оперативен протокол, който е неразделна част от История на заболяването. Това било потвърдено и книгата за хирургични операции.

От "Бургасмед" са категорични, че фактическата грешка е епикризата на пациентката е допусната от страна на техническия секретар, който въвежда данните в информационната система. Тя е подписана от лекуващия лекар и началника на отделението.

От лечебното заведение уточняват, че длъжността "технически секретар" не изисква медицинско образование. В позицията до медиите също се подчертава, че човекът, който е заснет с камера, няма компетентността да коментира проведеното лечение и медицинските документи. Служителят, който е допуснал грешката, веднага е наказан дисциплинарно заради високата стойност на документа. Лекарите са наказани заради неупражнен контрол.