Когато застудее, веднага започваме да си мечтаем за чаша топъл чай с мед. Това е най-честата комбинация, в която консумираме пчелния продукт. Но той е добър заместител на захарта не само в чаената ни чаша. А следващите факти със сигурност ще ни накарат да посягаме по-често към буркана.

Какво съдържа медът

В една супена лъжица мед (около 20 грама) се съдържат цели 17 грама захар и 64 калории. Това го прави висококалоричен, защото захарта има 50 калории в същото количество. Съдържанието на вода в меда пък е 18%.

Освен това, пчелният продукт включва фруктоза, глюкоза и малтоза (малцова захар), но няма фибри, мазнини и протеини.

В меда има и разнообразие от витамини и минерали, но те са в прекалено малки количества (2%) и ще ни се наложи да си похапнем доста, за да си набавим необходимата дневна доза.

Снимка 384500

Източник: iStock

Не минаваме и без антиоксиданти, които са повече в по-тъмните видове мед. Тяхната функция е много важно за общото здраве на организма, както и за превенцията на различни заболявания, като онкологичните. Антиоксидантите също така ни поддържат млади и красиви, а и влияят добре на сърцето и високото кръвно налягане.

Медът, холестеролът и инсултинът

Според различни изследвания, медът е препоръчителен за хора, страдащи от диабет тип две, защото предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Той намалява лошия холестерол и триглицеридите, за сметка на добрия. 

Все пак, диабетиците трябват да консумират мед с повишено внимание, най-вече от гледна точка на примесите, които често се добавят към него. 

Снимка 384524

Източник: iStock

При болно гърло

Всички сме чували бабиния съвет ако ни боли гърлото да хапнем лъжица мед. И това не е просто някаква измислица, защото пчелният продукт може да ни облекчи и по-добре от лекарство. Много тестове показват, че е също толкова ефикасен, колкото основната активна съставка в лековете за гърло.

За енергия

Медът е страхотен естествен източник на енергия заради високото съдържание на захар. Затова се препоръчва да го консумираме преди и след тренировка, за да подобрим издръжливостта и да предотвратим умората. 

Освен това, ако се будим уморени, причината може да бъде недостиг на гликоген. Черният ни дроб събира много малко количество и ако не си го набавяме често това може да доведе до смущения в съня и хронична умора.

Затова трябва да започваме и завършваме деня си с поне една лъжичка мед. Тази преди лягане ни осигурява и по-бърза обмяна на веществата докато спим. А резултатът е повече изгорени калории.

Снимка 384502

Източник: iStock

Колко мед да консумираме

Медът не се разваля, но това не значи, че е напълно безвреден. Много хубаво не е на хубаво и тук също е така. Според учени, не бива да надхвърляме препоръчителната доза от 10 чаени лъжици на ден, което са около 50 грама

Кой вид да изберем

В света съществуват над 300 вида мед. У нас разнообразието не е толкова голяма, но също можем да се пообъркаме, докато трябва да избираме правилния буркан. Да кажем кой е най-полезният мед би било твърде относително. Зависи какво търсим в него и за какво искаме да ни помогне. 

Цветният букет успокоява, повишава тонуса и повишава защитните сили на организма. Липовият е един от най-добрите заради своето антимикробно действие.

Снимка 384499

Източник: iStock

Боровият може да се използва като най-доброто лекарство за заболявания на горните дихателни пътища. Акациевият помага при безсъние, стомашни проблеми и проблеми с бъбреците.

Тайните на красотата на Хайди Клум

Тайните на красотата на Хайди Клум

От диетата до тренировката

Как да го използваме

Освен да похапваме меда, можем да го включим и в грижите за красотата си. Маска за коса или за лице - изборът е наш, а рецептите са десетки. Някои го препоръчват и за директно третиране на изгаряния, херпеси и кожни проблеми, като псориазис.