Лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка, информира bTV.

Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Основната причина за решението му е апел към управляващите за по-добро финансиране в родното здравеопазване.

Пред телевизията той се позова на данни, според които България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от БВП на държавата.

Омбудсманът иска над 900 лв. заплата за медицинските сестри

Омбудсманът иска над 900 лв. заплата за медицинските сестри

Медицинските сестри от Казанлък протестират всеки ден от началото на февруари

"Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%", обясни протестиращият.

В следващите дни д-р Стойчев ще продължи да работи въпреки гладната стачка.
"Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването", коментира лекарят.

Фелдшери също протестират с палатка пред МЗ

Фелдшери също протестират с палатка пред МЗ

Включват се в протеста на медицинските сестри

"От създаването на НЗОК досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година", допълни още медикът.

По думите му цялата болница се крепи благодарение на работещи пенсионери. "Във всички сектори работят по трима професионалисти по здравни грижи. Те не могат да си ползват отпуск, да направят график. Всичко това е следствие от недофинансирането на здравната система", категоричен е докторът.

БСП предупреди, че няма финансова помощ за казанлъшката болница

БСП предупреди, че няма финансова помощ за казанлъшката болница

ГЕРБ не решават финансовите проблеми на лечебното заведение

Стойчев е на мнение, че ако управляващите не променят отношението си към здравеопазването в страната, е възможно след 10 години такова в България да няма.
Всички малки болници щели да фалират, а качественото медицинско обслужване - да изчезне.

"Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ", подчерта протестиращият.

Лекари от Казанлък дадоха 10-дневен срок на Ананиев

Лекари от Казанлък дадоха 10-дневен срок на Ананиев

Ако проблемът с недостига на средства не бъде решен, излизат на протест