Заради неизплатени заплати медиците от пловдивската многопрофилна болница "Свети Мина" обявиха гражданско неподчинение. За около 10 минути блокираха кръговото кръстовище на Централната гара в Пловдив. Освен непреведеното възнаграждение хората с бели престилки протестират и заради неясното бъдеще на лечебното заведение след сливането му с другата общинска болница, предаде БНР.

"Единственото, което искаме, е да работим на спокойствие и със самочувствието и достойнството на нормални хора, които сме учили", заявяват протестиращите медици.

Сменят управителя на болница "Св. Мина" в Пловдив

Сменят управителя на болница "Св. Мина" в Пловдив

Оправданието е, че лечебницата имала задължения

Искаме да спрат да се подиграват с тази болница, искаме тя да работи, екипите да са спокойни, заявиха работещите в болница "Св. Мина".

"Няма сигурност - сливане, отливане, това ще съкращават - онова. Имало голяма администрация, ама няма да е само администрация. Ние протестираме и затова, и за парите. Не можем да живеем без пари, искаме си парите, искаме болницата да работи".

Управителят няма как да плати следваща заплата, отчитат и самите протестиращи. Медиците настояват за спешна среща с кмета на Пловдив Иван Тотев и с представители на Общинския съвет.

Припомняме, подобно е положението и в други болници. Четири месеца лекарите и медицинските сестри от болницата в Ловеч не са получавали заплати. В същото време болницата е изправена пред фалит, а средства за спасението ѝ няма.

Прокурист влезе в болницата в Ловеч

Прокурист влезе в болницата в Ловеч

Представен бе от зам.-министърът Мирослав Ненков

Работещите там признават, че нямат консумативи, няма и лекарства. Аптеката е затворена, защото няма магистър-фармацевт. От Троян отказвали да пращат консумативи, защото болницата е нередовен платец.