Тридесетина медици от пловдивската болница "Свети Мина" протестираха пред залата на местния парламент срещу освобождаването на управителя си. Болничните работници недоволстват и срещу последващото сливане на лечебното заведение с Втора градска болница, съобщи Дарик.

Втора пловдивска болница протестира

Втора пловдивска болница протестира

Първа градска болница заплашена от закриване

Предложението на Община Пловдив трябваше да бъде гласувано на днешната сесия на Общинския съвет. По информация на радиото, гласуването ще бъде отложено, се потвърди и то беше оттеглено от дневния ред на заседанието.

Според хората, които работят в болницата, смяната на управителя в този кризисен за МБАЛ "Свети Мина" момент е нецелесъобразна. Медиците настояват, че от назначаването на д-р Карауланова до момента, финансовото състояние на болницата е започнало да се стабилизира.

По думите им приходите в лечебното заведение в последната година са стигнали 3 млн. лева, а средномесечният лимит е нараснал до 264 000 лева.

Лекарите упрекнаха общинската администрация в лицето на зам.-кмета по здравеопазване Розалин Петков, че не е спазил обещанието си да помогне за запазване на "Св. Мина".

Лекари от пловдивска болница се вдигат на протест

Лекари от пловдивска болница се вдигат на протест

Заради недостиг на лекарства и консумативи

Те са притеснени, че при евентуално сливане, поради дублиращи дейности на двете болници много хора могат да останат без работа. Според д-р Цветан Деведжиев зад смяната на управителя и сливането с друго лечебно заведение прозират частни интереси.

Кметът на Пловдив Иван Тотев, който днес не присъства на сесията на Общински я съвет, защото е в платен годишен отпуск, вече няколко пъти заяви, че сливането с бившата Втора градска е единственият начин болница "Св. Мина" да продължи да съществува. "Не става въпрос за пребазиране, а за юридическо сливане, при което сградният фонд и персоналът ще бъдат запазени", поясни Тотев.

Това не е първият протест на медиците от бившата Първа градска болница не е първи. В началото на месец октомври те настояха принципала в лицето на Общинския съвет Пловдив спешно да се реши проблема със заплатите им, както и с финансовото оздравяване на лечебното заведение.

Очаква се предложението за освобождаване на управителя на "Свети Мина" да бъде разгледано на някоя от другите сесии на градския парламент.