Здравно министерство не изключва възможността и у нас да се появят случаи на заразяване със Зика, тъй като тигровият комар, който е разпространител на болестта, вече се среща и в България. Той е засечен в Бургаския регион и по поречието на река Марица.

Заболели от Зика у нас няма, успокояват здравните власти. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, цитиран от БНР, че рискът за страната ни намалява заради по-слабите контакти със засегнатите страни. С наближаването на Олимпийските игри човешкият поток в тази посока щял да се увеличи.

Тигровият комар обитава топли и влажни места, със застояла вода във водните басейни.

Ангел Кунчев смята, че вероятно от болниците ни няма да се изисква особена готовност. Причината е, че около 80 % от хората дори нямало да усетят, че са заразени, а останалите 20 % ще изкарат вируса като летен грип.

Проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести успокои, че на този етап в нашата страна няма място за притеснение от избухване на масова епидемия от Зика. Според него няма комари-преносители на заболяването. Освен това нямало и пациенти с подобна треска. Кантранжиев уточни, че треската не представлява сериозен проблем, освен при бременните жени.

Националният център имал капацитет за доказване на вируса Зика. Специалистът обясни, че вирусното заболяване се доказва само при хора, които имат проява на заболяването и бременни, които са с треска и характерния обрив. Освен това трябвало да бъде доказано, че са били в Латинска Америка и Карибския басейн, където са се заразили.

Проф. Тодор Кантарджиев посъветва бременните да избягват пътуване в този регион на света. Друг съвет към тях е да избягват ухапването от комар, тъй като попадайки в организма им, вирусът създавал опасност за увреждане на плода. Специалистът препоръчва да се ползват препарати за отблъскаване на комарите, а в помещенията да се слагат комарници.