Във великотърновската болница тази сутрин са влезли служители на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Те ще правят проверка във връзка с операцията на гръбначния стълб на 22-годишния Сашо Чуков. Той обвини лекарка, че му е направила фалшива интервенция, съобщава Дарик.

Припомняме, че миналата седмица младият мъж алармира, че дори без да се налага му бил направен разрез. Той е депозирал жалба срещу шефа на отделението по неврохирургия в областната болница д-р Дафина Генова в Районната прокуратура и полицията.

За операцията Чуков платил 2160 лева. По-късно той разбрал, че изобщо нямал травма на гръбнака.

Очевидци твърдят, че служителите на одитната агенция разпитват лекари и персонал на неврохирургичното отделение. Предполага се, че проверката ще продължи до края на седмицата.

Случаят се следи от зам.-министърa на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който се ангажира резултатите от нея да бъдат оповестени в най-скоро време.

Да проверява дали се спазват правата на пациентите в лечебните заведения е една от задачите на агенцията.

Пред Нова телевизия д-р Дафина Генова заявява, че пациентът може да е благодарен, че се е разминал с такава интервенция, тъй като на друго място биха му направили „по-лоши” неща. „Щяха да му забият 8 винта, без да им мигне окото”, коментира д-р Генова. Тя твърди, че операцията се е налагала.

Д-р Генова е категорична, че само медицински одит може да установи дали решението й е било правилно.

„Доказано е скенеграфски, че Сашо Чуков е с фактура на пети прешлен. Близките му се съгласиха и ние го подготвихме за операция”, обяснява специалистката.

При поставянето на вертебло-иглите установили, че израстъците на прешлена се счупени и циментът изтича навън. В такива случаи хирургичната интервенция трябвало да спре.

„Имало ли е или не нужда от тази операция, вие не може да ми кажете. Решавам аз”, отсече  д-р Генова.