При трансплантациите водещи са само медицинските показания. Над 1000 са чакащите пациенти у нас за приемане на нов орган. Това заяви пред БНТ проф. д-р Никола Владов - национален консултант по трансплантология.

В студиото той и социолога Боряна Димитрова коментираха нагласите на българите да станат донори, изразени в социологическо изследване. Според него 74% от анкетираните биха търсили възможност за трансплантиране на органи. В същото време много по-малко са желаещите да станат донори. Очевидна е разликата, има дисбаланс между донори и хора, които чакат за трансплантация, коментира Димитрова. 

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

МЗ с кампания за популяризиране на донорството

Проф. д-р Никола Владов бе категоричен, че социалната програма на държавата е огледало в здравната система. Според него е нужна реклама какво представлява донорството, да има информация, филми, дискусии. Този процес не е за един ден, за един месец, за една година, каза медикът.

И лекарите не са достатъчно убедителни очевидно. Топката е в полето на координатори по донорство. Доскоро имаше липса на средства, недостатъчно средства. Трябва повече сърце за тази работа. Координаторите по донорство да разберат, че са част от този голям процес на трансплантация, заяви проф. Владов. 

За Боряна Димитрова са нужни разговори в семейството. Почти 60% от хората не са открили достатъчно информация. В семействата, в които е воден разговор по темата, 77% от тях са готови да станат донори. Решенията се взимат при шоков момент, обясни тя и каза, че често този разговор не е воден. Информацията в медиите е важен стимул за разговори в семействата, допълни тя.

Сред основните страхове по темата е, че ще бъде злоупотребено от заявилите желание да станат донори. В България медицината върви заедно със суеверията, каза Димитрова. 

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Екипи и бази за трасплантация у нас има - няма донори

Годишно в България се правят 20-25 трансплантации

Според проф. Владов злоупотребата е невъзможна. Един донор, за да стане донор - трябва да е гледан. След като се установи мозъчната смърт той трябва да бъде гледан още по-добре, за да стане качествен донор и да спаси 4 или 6 човешки живота, каза трансплантационният консултант.

Мозъчната смърт е необратимо състояние - човек не може да се върне към живота. Установяване на мозъчна смърт става с комисия. Прави се ангеография, изследвания - не може да има установена мозъчна смърт, допълни проф. Владов.

За повишаване на информираността са подготвени 50 000 карти, с които хората да декларират съгласие или отказ да станат донори. Те нямат юридическа стойност, каза Димитрова.

Според българското законодателство се декларира несъгласие. Повечето хора предпочитат да се декларира съгласие. На всеки може да се случи. Да се огледа внимателно "за" и "против", призова Димитрова.

Проф. Владов изтъкна, че важно е съгласието на близките. Това е последната бариера за спекулации по въпроса за търговия с органи. Дори когато си декларирал, че си склонен да станеш донор, близките взимат решение.

В България има добре подготвени трансплантационни екипи, каза проф. Владов. Той призна, че донорството е световен проблем. Развиват се алтернативи. Ние сме част от този процес.

Донорството е въпрос на базисна промяна на доверието в България - към институции, към здравната система, допълни Боряна Димитрова. 

Забраняват на лидера на "БОЕЦ" да пътува в чужбина, за да стане донор на съпругата си

Забраняват на лидера на "БОЕЦ" да пътува в чужбина, за да стане донор на съпругата си

Ограничението е дни преди операцията