Служебният премиер Димитър Главчев провери състоянието на медицинския хеликоптер на летище София днес. Той обясни, че Министерски съвет ще отпусне до 1 млн. лв. за оборудване на медицинския хеликоптер. Вече има два полета, което разби всички спекулации, че въздушните линейки няма да летят и че няма да има такива, посочи Главчев пред журналисти.

Правителството дава пари за оборудване за детски кувьоз, за апаратура, която да осигуряване непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване чрез лебедка.

Главчев добави, че случаите в планината са доста по-малко в сравнение с катастрофите, но с медицинския хеликоптер ще се оказва и такава помощ - чрез лебедка в труднодостъпните части на планините.

Служебният здравен министър Галя Кондева обясни, че в самия хеликоптер няма вграден кувьоз и апаратура за кислородно дишане. Ако се наложи, може да се вземе от някоя болница, но е добре да има вграден кувьоз за малките деца и новородените, уточни Кондева. Тя изтъкна, че травматизмът в планината се покачва и ще възникне нужда от апаратура за кислородно дишане. Медицинският хеликоптер има опция да се използва за планинско спасяване.

Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков добави, че от 25 май мисиите ХЕМС включват в себе си и планинско спасяване. При инцидент в планината хеликоптерът по възможност и добри условия, може да направи спасяване в планината със съдействието на Планинската спасителна служба (ПСС).

"Даваме спокойствието на туристите, разбира се, не безразсъдно, но със съдействие на ПСС ще може да оказва спасяването на хора, пострадали в планината", категоричен бе Гвоздейков.

ПСС като част от БЧК разполага с достатъчен брой планински спасители - над 530 доброволци, от които само 47 са щатни и са подготвени безупречно. Toва заяви директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев пред журналисти.

Медицинският хеликоптер може да кацне в планината и да спасява хора, като предстои да се уточни на коя площадка.

Той обясни, че няма значение дали туристите са застраховани или не, тъй като спешната помощ е безплатна за всички. Нешев благодари на служебното правителство за помощта с медицинския хеликоптер, който е готов да спасява закъсали туристи в планините.

В началото или средата на октомври месец се очаква следващият хеликоптер, чиято доставка ще закъснее.

Вторият медицински хеликоптер няма да пристигне в срок

Вторият медицински хеликоптер няма да пристигне в срок

Причината е закъснение в производствения процес

А иначе транспортният министър Георги Гвоздейков коментира и възложената проверка в Национална компания "Железопътна инфраструктура" относно зачестилите инциденти с влакове.

Гвоздейков обясни, че трябва да има работеща система за управление на качеството и система, която да анализира проблемите, които довеждат до това да има жертви. Трябва да се разберат какви са проблемите и пропуските, довели до проблемите в НКЖИ и БДЖ. След като приключат проверките, ще се вземат мерките и всеки виновен ще понесе отговорност.

Назначена е и проверка в БДЖ за инцидентите с влакове.

Влак уби железничар в Плевенско
Обновена

Влак уби железничар в Плевенско

Друг работник на НКЖИ е в болница, в стабилно състояние

Служебният премиер Димитър Главчев заяви в отговор на въпроси, че всичко е наред с организацията на изборите. Надявам се да не предизвикваме съдбата, така че надявам се да минат нормално изборите в неделя, каза Главчев пред журналисти. Коментарът си той направи, след като информира, че медицинският хеликоптер ще разполага с допълнително оборудване.

Той обеща да даде подробна информация за организацията на вота, след като самите избори минат.

За казуса "Сребреница", Главчев заяви, че повече няма какво да каже, при положение, че България има позиция. Темата е приключена, коментира той.