Големите държавни болници поеха огромния удар от коронавирус още в началото и това продължава да е така. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ.

Невероятна умора се натрупа в болничния персонал за тези четири месеца, призна той.

В момента в ковид-отделенията на болницата има 32 пациенти, четирима са в реанимация на апаратна вентилация. Постепенно бройката се увеличава през последните две седмици. Хубавото било, че има и много изписани, като само за юли месец те са 70. Дневно "Пирогов" може да прави по 300 теста, като половината от тях остават за персонала, който се връща от отпуски.

Нямало пик на COVID-19 у нас, но опашката на заразата ще е дълга

Нямало пик на COVID-19 у нас, но опашката на заразата ще е дълга

Разпространението на вируса е между 3% и 5% от населението

От 1 август ще бъде увеличена стойността на клиничните пътеки с 20 лева. 98% от клиничната диагноза при COVID-19 е след направен скенер.

Хората трябва да спазват трите "Д", тъй като в последните седмици се е видяло, че с по над 100 новозаразени сме на 3-4 място в Европа.

"Контролът би трябвало да се осъществява от РЗИ, но би ли могъл някой да контролира тези хора - не. За съжаление още не е отминала опасността от увеличение", предупреди проф. Асен Балтов.

Заформя се нещо като плато и дано не стигаме бройката над 300 заразени от коронавирус, надява се шефът на "Пирогов" и увери, че в големите градове има достатъчно медици, недостиг има в малките градове. Финансово отделенията за лечение на коронавирус се поддържат от това, че болниците получават 85% от НЗОК от оборота или месечния си лимит. Би трябвало всички болници да отделят между 5 или 10 легла за пациенти, болни от коронавирус, настоя проф. Балтов.

Д-р Симидчиев не очаква втори пик на коронавируса у нас

Д-р Симидчиев не очаква втори пик на коронавируса у нас

И без ваксина се справяме добре, доволен е пулмологът