Не предвиждам да има втори пик на заболели от коронавирус у нас. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред bTV.

Според него обаче коронавирусът ще стане петият вариант на настинките - малко по-тежък и неприятен. Въпреки това по негови думи ще бъде по-спокойно, защото имунната ни система вече се е срещала с него.

Шест месеца след появата на вируса човечеството има много повече информация за това какво прави инфекцията, с каква скорост се разпространява и какви са последиците от нея, подчерта специалистът.

Той обясни, че умора има както в населението, така и в самия вирусен процес, тъй като той изчерпва възприемчивите и рисковите хора.

Д-р Симидчиев определи като "доста невероятна" теорията, че пикът е минал по време на грипната епидемия. Според него е имало ясен път откъде идва заразата - Китай. Показателен бил и фактът, че при изследванията на хората на първа линия е нямало много, които са се срещали с вируса.

По негови думи само 4% от населението е имало контакт с вируса. Той обясни, че вече се знае честотата на разпространение и също така има хора, които не са възприемчиви към коронавируса.

Втори пик на COVID-19 - само ако отворим границите

Втори пик на COVID-19 - само ако отворим границите

Разхлабване на мерките, но не тотално, иска проф. Балтоф

Според пулмологът вече е много по-ясна характеристиката на епидемичния процес. Той посочи, че в Източна Европа нещата са протекли по-леко.

"Ние реално въведохме рано и активно мерките, но това съвпадна и с грипната ваканция. Имаше няколко щастливи случайности. Количеството на хора, които се заразиха в началото не беше толкова голямо и затова епидемичният процес започна да гори по-бавно. Това пощади и здравната ни система", обясни той.

Относно ваксинирането д-р Симидчиев обясни, че има разнопосомни мнения дали БЦЖ ваксината влияе на по-малкото загинали у нас. Той заяви, че хората, които са срещу ваксинационните програми, не са чели достатъчно и не са видяли каква е ползата от тях. По негови думи ваксините са един от огромните успехи на медицината. Въпреки това обаче лекарят е на мнение, че и без наличие на ваксина се справяме добре с коронавируса.

Той посочи, че при евентуална ваксина ще се имунизират рисковите групи - и в момента ваксинационната програма за грип е задължителна за тях и препоръчителна за останалите.

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

Няма доказателства ваксината Bacille Calmette-Guerin да предпазва хората от коронавирус

Експертът изтъкна, че всички конспиративни теории за коронавируса са елемент на хора, които не знаят за какво точно става въпрос, но търсят обяснение и най-лесното, което откриват е, че, например, Бил Гейтс е направил нещо лошо, заяви д-р Симидчиев. Той е категоричен, че голяма част от случващото се е естествен, природен процес. По негови думи всички респираторни вируси имат една и съща симптоматика - ако не ни предизвикат да кашляме, няма как да се разпространят.

Д-р Симидчиев заяви и че носенето на маска и достатъчното хигиенизиране на ръцете може да ни предпази в самолета.

Той предупреди, че има хора, които са т.нар суперинфектори, т.е. могат да заразят до 1000 души. И

Според него трябва да има ясни правила както за ползването на тестовете, така и за прилагането и отмяната на мерките. По негови думи това може да се случи чрез национална стратегия.

Той смята, че ще има пик в критичните случаи при хората с хронични заболявания и планирани лечения, които от страх, че ще се заразят в болницата, са предпочели да си останат у дома.

Трябвал ни не силен, а адекватен имунитет срещу коронавируса

Трябвал ни не силен, а адекватен имунитет срещу коронавируса

Това обясни д-р Александър Симидчиев