Хората говорят за силен и слаб имунитет, но той трябва да е адекватен или неадекватен. Това обясни пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По негови думи дори имунитетът да е силен, той може да действа неадекватно или обратното - да бъде слаб, но адекватен.

Медикът посочи, че доколко е активизиран имунитетът, може да се види само в клинично заведение. Той обаче бе категоричен, че към момента няма особено значение кога заразените с коронавирус ще потърсят болнична помощ - дали по-късно или по-рано, тъй като все още няма доказано действащи медикаменти и липсва алгоритъм за реакция при появата още на първите симптоми.

Така д-р Симидчиев отговори на въпроса дали част от жертвите у нас не са починали именно защото инструкциите на здравните власти са да се потърси помощ в болница едва при усложняване на симптомите.

СЗО: Не е сигурно, че преболедувалите COVID-19 изработват имунитет

СЗО: Не е сигурно, че преболедувалите COVID-19 изработват имунитет

Учените нямат отговори...

Относно изследването на над 1000 полицаи, за да се установи дали са придобили имунитет срещу коронавируса, пулмологът обясни, че е очаквал да бъдат открити по-голям процент хора, които вече са се срещали с вируса. Според него обаче обратните резултати показвали, че хора, които ежедневно са в близък контакт, всъщност не са се заразили, защото адекватно ползват личните предпазни средства и спазват правилата.

Развитието на стаден имунитет не е стратегия, то е целта, подчерта д-р Симидчиев. Той обаче обясни, че не бива да се опитваме да постигнем тази цел твърде бързо, защото тогава това ще се превърне във взрив. Стратегията трябва да е толкова, колкото може да поеме здравната система, за да няма висока смъртност, посочи медикът.

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Радостина Александрова посочи, че вирус все още е непознат, едва от три месеца се разпространява

Той заяви, че е важно епидемията да се държи под контрол, за да не се разраства бързо и да се получава взрив. По тази причина настоя мерките да се разхлабват постепенно, дозирано, така че рисковите групи да не са изложени от самото начало.

Д-р Симидчиев бе категоричен, че няма смисъл да се прави тест при липса на симптоми. 99% от масовите тестове са негативни, трябва или да има рисково положение, или да сме симптоматични, обясни той.