Увеличаване на бройката на заболелите от коронавирус няма, не заради друго, а защото се правят много изследвания. Това заяви пред bTV бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Той подчерта, че е важно съотношението между броя изследвания и намерените с коронавирус носители, тъй като на базата на тази извадка може да се съди за общото разпространение на вируса.

По думи на д-р Спасков в момента то е между 3% и 5% от населението у нас.

В никакъв случай не става въпрос за пик или за нещо непоправимо, категоричен бе медикът.

Личните лекари отчитат нормален ход на епидемията, без пик

Личните лекари отчитат нормален ход на епидемията, без пик

Авно вирусът ще поддържа постоянни нива, според д-р Любомир Киров

Той добави и че е много важно каква група от граждани са изследвани, тъй като когато вирусът влезе в огнище, е нормално процентът да расте. По тази причина било важно да се вземат резултатите за по-дълъг период от време, а не за един ден.

Според него съобщаването на броя открити носители на вируса на дневна база до известна степен крие неточности и не дава ясна информация за разпространението на COVID-19.

Д-р Спасков напомни, че в момента трябва да спазаваме социална дистанция и да правим по-малко срещи с непознати. Той прогнозира, че ще заживеем с вируса и ще има продължителна опашка на заболяването.

Относно отпускането на мерките медикът посочи, че има не само здравна, но и политическа гледна точка към коронавируса. Той не смята, че могат да се получат отклонения от политическите решения.

Д-р Симидчиев не очаква втори пик на коронавируса у нас

Д-р Симидчиев не очаква втори пик на коронавируса у нас

И без ваксина се справяме добре, доволен е пулмологът