Продължава да има недофинансирани педиатрични клинични пътеки, затова и в новия Национален рамков договор за медицинските дейности трябва да бъде заложено тяхното увеличение. Това е мнението на д-р Асен Меджидиев, който смята с преразпределение да осигури средства за заплащане на допълнителни лекарства, които са необходими за терапия на деца с редки заболявания.

Меджидиев разчита, че бюджета на НЗОК ще влязат повече средства от здравни вноски, вследствие увеличението на минималната работна заплата.

Заявката си Меджидиев даде по време на първата среща на Експертния съвет към инициативата "Българската коледа", която се състоя на "Дондуков" 2 днес.

Тази година двадесетото юбилейното издание на дарителската кампания е в подкрепа на децата с редки генетични заболявания и събра 3 500 000 лв.

Здравният министър заяви, че в последния месец комуникацията с НЗОК е подобрена и изрази увереност, че решенията на Касата ще се вземат доста по-оперативно. "Тази стъпка е изключително важна, за да може децата на България да получават адекватна медицинска грижа, имайки предвид, че цените на детските клинични пътеки не са повишавани целенасочено в последните 10 години, а това е крайно необходимо. Списъкът с редки заболявания се актуализира периодично, като той е обвързан с нови клинични пътеки и с осигуряването на съответните лекарствени продукти и необходимите медицински храни. Усилията на институциите са насочени към подобряване на диагностиката, лечението и рехабилитацията на децата, живеещи с редки заболявания", допълни министър д-р Асен Меджидиев.

От президентството съобщават, че с набраните средства ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година "Българската Коледа" осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране. Няма промяна на правилата за набиране и разпределение на средствата - могат да кандидатстват деца, за чието лечение не са предвидени механизми за финансиране, както и лечебни заведения с държавно или общинско участие. Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. До края на февруари лечебни заведения, които се нуждаят от апаратура, могат да подадат заявление за закупуването й със средства от кампанията.

Здравният министър разпредели ангажиментите на заместниците си

Здравният министър разпредели ангажиментите на заместниците си

Динко Странски ще отговаря за спешните центрове, НЦЗПБ и Медицински надзор