След разхлабване на мерките у нас и около нас, нещата като че ли вече излизат извън контрол. Това заяви пред БНР бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова относно овладяването на разпространението на Covid-19.

В един начален период на епидемията от коронавирус сме успели да се справим, "даже се похвалихме, че сме първенци в Европа... Само че в последно време това, което наблюдаваме, е доста тревожно, каза Виткова.

По думите й най-неприятното е загубата на доверие от страна на обществото - в правителството и в Щаба, който изчезна от полезрението. Колебаем се от единия полюс на рестриктивни мерки към другия полюс на абсолютно безконтролно развитие на ситуацията, заяви бившият здравен министър.

Страхувам се, че с този темп на нарастване на броя на заболелите на здравната система не ѝ остава много време, за да се затрудни сериозно в предоставянето на медицинска помощ, прогнозира Виткова.

Не бил изпуснат контролът на COVID-19

Не бил изпуснат контролът на COVID-19

Това заяви доц. Андрей Чорбанов от БАН

Същевременно посланията от Министерството на здравеопазването са, че здравната система е стабилна и ще издържи.

Припомняме, вчера на среща при премиера Бойко Борисов бе заявено, че болниците могат да се справят при натоварване.

Виткова е скептична "Въпросът е колко ще издържи, като гледаме темпа на нарастване. В отделни региони диспропорциите са доста големи по отношение на дефицита на кадри. Най-вече в дефицита на анестезиолози, пък и не само. Ако смятаме, че лечението на тази специфична патология може да бъде поверено на всеки лекар - това е несериозно", категорична е бившият здравен министър.

Франция се готви за втора коронавирусна вълна през есента или зимата

Франция се готви за втора коронавирусна вълна през есента или зимата

Може и по-рано, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране

Според нея предприетите мерки вероятно от опасенията на правителството от протестите, се неглижират. "Епидемията сериозно настъпва в целия свят. Дали е втора вълна, дали е продължение на първата вълна... настъпват мутации в самия вирус. Всички признават, че заразяването между хората става по-бързо. За мен нещата не са никак успокоителни", каза Виткова.

Тя се опасява, че на ниво правителство проблемите се подценяват и въвеждането на определени мерки, може би, закъснява.

280 излекувани, но и 255 новозаразени за 24 часа

280 излекувани, но и 255 новозаразени за 24 часа

11 души са починали

Според нея мерките при управлението на разпространението на коронавируса са повече политически. Няма никакво обяснение как на фона на създадения щаб се създаде и паралелна структура - Експертен медицински съвет.

"Какво пречеше всички специалисти да бъдат обединени в една структура и съответно решенията, които се вземат, да бъдат еднопосочни, За да не се създава объркване в обществото", запита тя.

Доста продължителен е периодът, а не се знае и докога, в който хората ще бъдат поставени в необичайни условия на живот, каза Мими Виткова.

По повод увеличението на клиничните пътеки с 10%, тя заяви, че българското здравеопазване боледува доста сериозно от дълги години. В зората на демокрацията обвиненията към системата, която беше дълбоко социална, бяха, че тя не е пазарно ориентирана.

Пазарната ориентация на системата би помогнала да се подобрят грижите за болните, като се увеличат възнагражденията на медицинските специалисти, но това не се случи.

"Тази свръхпазарност на системата не води и в световен мащаб нито до подобряване на грижите, нито до справяне със социално значимите заболявания, нито пък са доволни всички медицински специалисти. Това доведе до концентрация на болнична помощ и на медицински специалисти в няколко града на страната. Цели райони са в тежък дефицит, каза Виткова.

Според нея сякаш здравната система е оставена на автопилот. "Контролът върху нея е никакъв. Всяко здравно заведение, изхождайки от статуса си на търговски субект, си изработва свои правила, въвежда свои такси", смята Виткова.

Ако нещата продължат така, системата тежко ще катастрофира, заяви бившият здравен министър Мими Виткова.