Здравната комисия в Народното събрание се зае да разбере къде е проблемът с електронните рецепти. На заседанието присъстваха здравния министър Христо Хинков, директорът на Информационно обслужване Ивайло Филипов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, омбудсманът, както и представители на съсловните организации.

Председателят на Комисията Костадин Ангелов се интересува и от проблема с недостига на лекарства. Не знаем какво е наличното количество лекарства, заяви той. Защо системата СЕСПА е направена така, че да може да бъде манипулирана и има ли воля Министерство на здравеопазването да реши този проблем. Според него са нужни законови промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. За Ангелов дигитализацията е пътят, но не и с извиване на ръцете на лекарите. Или ще решим проблема и ще отворим кутията на Пандора, или няма да го решим, каза той.

Много проблеми има, сподели Христо Хинков, но увери, че лекарите и аптекарите са информирани за системата. Стана ясно, че дори ведомството се забавило с въвеждането на е-рецептата, за да се изчистят бъговете. 65% изпълнение на рецептите е добър процент, по думите му.

Проблемът с е-рецептите ще бъде решен скоро, уверява министър Хинков

Проблемът с е-рецептите ще бъде решен скоро, уверява министър Хинков

Стъпка назад няма да има

Има още какво да се свърши, смята Хинков. При домашно посещение няма да може да се изписват рецепти, но това е по-малкият проблем, по думите му.

Само за спешна помощ може да се върне хартиена рецепта, но това ще отнеме месец. По-бързо ще стане, ако екипите на спешна помощ се оборудват с електронен подпис, за да могат да изписват рецепти в електронен вариант.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов обясни, че има разлика между паралелен внос и паралелна търговия на лекарства. Системата СЕСПА се разработва от 2017 г., а от 2019 г. е въведено задължение за такава система. Тя е изградена от външен изпълнител. Информацията в системата е криптирана, обясни Кирилов. В нея винаги остава следа кой какво е правил. Според него Информационно обслужване има капацитет да изгради надеждна система.

Костадин Ангелов пита кои институции са проспали недостига на лекарства

Костадин Ангелов пита кои институции са проспали недостига на лекарства

Паралелните търговци на лекарства да не се правят на жертва