Ръстът на заболелите от грип ще достигне близък до епидемичните стойности в Благоевград, Монтана, Пазарджик и много други области. Това прогнозира пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В Стара Загора вече обявиха епидемия.

Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област

Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област

Грипната ваканция се удължава до 9 януари

Д-р Кунчев препоръчва на 5-ти и 6-ти учениците да не учат, а да започнат от другата седмица. При тези ниски температури не е добре да се събират толкова деца на едно място, каза здравният инспектор. Той уточни, че най-тежките ситуации са при възрастните хора над 65-70-годишна възраст.

Във Велико Търново четвъртък и петък ще са неучебни, обяви кметът на града.

Припомняме, в Пловдив, Хасково и Габрово вече е обявена епидемия. От днес Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Стара Загора обяви грипна епидемия на територията на цялата област.

"Както при всяко друго заболяване, при грипа общото състояние на организма, имунитета е водещ и една немалка част от хората ще изкарат грипното заболяване точно по този начин - без дори да спират да ходят на работа, без много високите температури, без характерното отпадане, с проява повече в горните дихателни пътища в рамките на 2-3 дни. Това също е напълно възможно", каза д-р Кунчев.

"Ако говорим осреднено за всички възрасти, това са пневмониите, бронхити, бронхо-пневмонии в 70-80% от случаите, това е причината", поясни главният държавен здравен инспектор.

Грипът избутал почти всички останали вируси

Грипът избутал почти всички останали вируси

До края на месеца почти цялата страна ще е минала през пика на епидемията