Грипът по-лесно се предава при 5 градуса, отколкото при 20 градуса. Грипът предпочита ниската влажност, но значение има нашето поведение, нашата физиология и всички тези неща влияят върху имунната ни система. Вирусите предпочитат зимата, защото те се разпространяват чрез влажни капчици и когато температурата позволява ниска влажност, ще могат да се задържат повече във въздуха.

Това обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред БТВ.

Тя заяви, че нищо необичайно не се случва в разгара на зимата с грипа, респираторните вируси и коронавирусът. Пандемичните вируси също не се съобразяват със сезонност, докато и те не станат ендемични, посочи проф. Александрова.

В края на януари и началото на февруари се очаква грипната вълна. Радостина Александрова предупреди, че в световен мащаб морбили чукат на вратата. Поне 95% трябва да бъде ваксинационното покритие срещу морбили. Навсякъде, където има хора, които са чувствителни и деца, които не са защитени, има опасност от епидемия от морбили. Всеки един инфектиран може да зарази 18 други хора, подчерта проф. Александрова.

Морбилите са сериозно заболяване и ваксината може да го предотврати. Няма основание хората да се притесняват от ваксините срещу морбили, увери проф. Александрова. Няма връзка между поставянето на ваксина срещу морбили и аутизмът.

Морбили идва у нас бързо и лесно, притеснени здравните власти

Морбили идва у нас бързо и лесно, притеснени здравните власти

88% от осигурените ваксини срещу грип са вече приложени

Коронавирусът продължава също да остава с нас и продължава да ни напомня, че продължава да бъде сериозно предизвикателство за хората от рисковите групи. При някои пациенти след отшумяване на коронавируса остават проблеми - синдромът на хроничната умора, оплаквания от дихателната и сърдечно-съдовата система, депресия, загуба на зрението и др. Поне 10% от пациентите, изкарали инфекцията, имат такива оплаквания.

Тя предупреди, че нови пандемии чукат на вратата. Броят на вирусите, които населяват земята е голям, каза проф. Александрова. Вирусите непрекъснато се променят и си търсят нови гостоприемници и вирусите са невероятно мотивирани, допълни още тя.

Според главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, България е на прага на грипна епидемия. Наред с това навлизаме и в периода на детските шарки, каза той по Нова телевизия. Регистрират се около 900 случая на варицела седмично, а тези на скарлатина са около 100. 

Епидемията от грип - в края на януари

Епидемията от грип - в края на януари

Случаите на едновременно заразяване от грип и коронавирус остават редки