Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов не се чувства притеснен от готвения от опозицията вот на недоверие срещу правителството за здравеопазване. „Имам пълното спокойствие за предстоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен в крайна сметка", заяви пред журналисти министър Москов. Той дори иронизира въпроса, като посочи, че този вот на недоверие се чака да се внесе и да му се напишат мотивите вече месец. „Желая успех при успешното написване на тези мотиви", се обърна към опозицията здравният министър.

„Няма никакъв проблем от гледна точка на начина, по който сме осигурили имунизационния календар на българите", успокои министър Москов по отношение на горещата тема за ваксините у нас. Министърът на здравеопазването подчерта, че кризата със задължителните имунизационни календари е европейска, а не само българска. Като доказателство за думите си той изтъкна посочените от Европейската комисия тежки рискове пред повечето европейски държави по отношение на снабдяването с ваксини, както и факта, че в много страни се стигна до промяна на имунизационните календари.

„България бе принудена през 2014-та година също да промени календара си и да отмени имунизацията с четиривалентна ваксина на 6-годишните деца", припомни министър Москов. Според него обаче – „на фона на една общоевропейска криза, ние стоим добре от гледна точка на задължителния имунизационен календар".

"Правим това, което е нужно", увери здравният министър и отново успокои: "Няма никакъв проблем относно ваксините".

По отношение на опасността от нова криза на доставки на задължителните ваксини, министър Москов обясни, че фирмите са дали гаранции, че ще има доставки на нужните количества. „Ако това не се случи, държавата ще търси отново своите начини, за да гарантира имунизационния календар", обеща министърът.

Министърът на здравеопазването коментира и друга критикувана от опозицията   политика, а именно изготвянето на националната здравна карта. "Първата идея за национална здравна карта е от 1999 година. След това 2003, 2006, 2009 и 2011 година. Всеки път всяка една от политическите сили, които сега са в опозиция, са публикували свои проекти за здравна карта и са ги защитавали като нещо нужно. Тоест сега или вървят срещу собствените си програми, или трябва да подкрепят нещо, което трябва да е национално усилие", отбеляза Москов и не видя никакъв проблем в подготвяната сега здравна карта на страната ни.