Министерство на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента се разбраха да се обсъди и приеме национална скринингова програма за ранно откриване на бъбречни заболявания и специална стратегия за това.

На заседанието на комисията днес бе обсъден проблемът с хроничните бъбречни заболявания, който според българските лекари-специалисти се разраства. Проф. Емил Паскалев, началник на Клиника по нефрология, трансплантации и хемодиализа в УМБАЛ Александровска, посочи данни, според които ако хроничното бъбречно заболяване започне да се лекува навреме - може да се увеличи продължителността на живота на пациента с 2 г. По думите му, пандемията от коронавирус е влошила заболяването у нас. Още данни показват, че главно хората с диабет и хипертония имат такова, като лечението им струва 2 млн.лв. годишно.

Паскалев изтъкна, че трябва да се вземе предвид, че много хипертоници не опират до лечение чрез НЗОК. От 36% болни - 1/3 са лечими от бъбречните заболявания. Бе засегната и темата за бъбречната трансплантация, която е два пъти по скъпа, но създава по-високо качество на живот. В тази връзка проф. Емил Паскалев поиска създаване на Национална скринингова програма за бъбречно заболяване и национална политика за бъбречни трансплантации. Той даде за пример, че в годината пред коронавирус-пандемията е започнала национална програма, която сега е на нула, с изразходен финансов ресурс, без постигната цел.

Отношение по темата взе зам.-министър Петър Грибнев се съгласи, че трябва да се помисли за стратегия за ранно откриване на бъбречно заболяване и уточни, че експерти трябва да обсъдят дали да е цялостен скрининг или само на група хора, също и да се направи разчет как ще се провежда и колко ще струва. МЗ предлага да се обсъди и ефективността на трансплантациите.

Д-р Станимир Хасърджиев, Национална пациентска организация предложи обучение за специалисти-нефролози за пускане на точни изследвания.

Председателят на Комисията по здравеопазване Антон Тонев се съгласи за повишаване на здравната култура на населението и даде за пример, че лекарите често се сблъскват с казуса пациент да ги среща за първи път на 60 г.

Д-р Георги Михайлов от БСП обяви, че БСП подготвя промени в Закона за трансплантацията и каза, че ще искат узаконяване на реалното финансиране за хронично болни, за които са изхарчени огромни средства. Той поиска да се обсъди и въпросът са криминалните трансплантации и посещението на българите за такива в чужбина.

МЗ отпуска допълнителни 25 млн. лв. на лечебните заведения

МЗ отпуска допълнителни 25 млн. лв. на лечебните заведения

Средствата ще бъдат изразходвани за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване